Home Intervjui DS i naprednjaci će zajedno da oforme vladu

DS i naprednjaci će zajedno da oforme vladu

244
0
srbijaizbori.com,danas
danas

Srpska radikalna stranka ne želi u vlast ni sa jednom strankom koja se zalaže za Evropsku uniju, ističe za Danas Dragan Todorović, potpredsednik SRS.

Srpska radikalna stranka ne želi u vlast ni sa jednom strankom koja se zalaže za Evropsku uniju, ističe za Danas Dragan Todorović, potpredsednik SRS. On dodaje da je za radikale strano to što mnoge partije mogu sa svakim u koaliciju, što znači da nemaju ni ideologiju ni program već da im je „glavni cilj da se osvoji određeni broj mesta u parlamentu i da njima trguju“.

– SRS je najstabilnija partija u Srbiji, jer je naše uporište u biračkom telu dosta solidno iako postoje manje oscilacije u zavisnosti od nekih događaja. Na izborima očekujemo sigurno dvocifren procenat glasova – navodi Todorović.

Zašto ste rešili da ne budete na poslaničkoj listi?

– Zamolio sam Predsednički kolegijum SRS da me oslobodi obaveze da budem na poslaničkoj listi zato što su okolnosti takve da ne mogu da dam pun doprinos u kampanji. Jedno duže vreme ne mogu da dam doprinos ni kao predsednik Izvršnog odbora, zato što sam morao da podignem kredit i stavim stan pod hipoteku, a rate su dosta velike, tako da moram da se posvetim poslu. Kao i mnogi, uzeo sam kredit u „švajcarcima“ i to me je bukvalno urnisalo.

Kakvu ćete sada ulogu imati u SRS?

– Ja sam potpredsednik stranke i radiću sve što budem mogao, ali neću moći da učestvujem non stop u kampanji, pogotovo ne u finišu kad krenu putovanja.

A šta se dešava s Gordanom Pop Lazić? Da li je istina da je Šešelj odlučio da se ona ne nađe na listi?

– Ne bih hteo da tumačim ili komentarišem bilo kakve spekulacije. U SRS postoje određene procedure koje se sprovode i to je unutarpartijska stvar. Ona je i dalje član SRS i potpredsednik.

S kojim partijama bi SRS mogla da eventualno formira postizbornu koaliciju?

– Hoćemo u koaliciju sa strankama koje ozbiljno žele da se uhvate u koštac s ekonomskom i socijalnom bedom u kojoj se nalazi država i to uz saradnju sa državama kao što su Rusija i Kina. Tražimo i odlučnu borba protiv kriminala i korupcije, ali i odbranu suvereniteta i integriteta države, pre svega kada je u pitanju KiM.

Pa, koje su to stranke?

– Neka vaši čitaoci sami zaključe s kim hoćemo u vlast.

A koliko takvih partija ima u Srbiji?

– Mislim da postoje stranke koje bi se prihvatile ovog cilja, ali ćemo videti posle izbora da li su one i osvojile dovoljan broj glasova. Zato je sada potpuno bespredmetno razgovarati o tome.

Ukoliko vam sutra i DS i naprednjaci ponude da s njima formirate vladu, kojoj biste opciji bili bliži?

– Odbacujemo obe. Ipak, DS potpuno razumemo i uvažavamo kao političkog činioca na političkoj sceni Srbije. Potpuno nam je jasan njihov program i ideologija otkad su osnovani, iako se ne slažemo sa time. Kada je u pitanju SNS, smatramo da je to najštetnije za građane Srbije, zato što ih obmanjuju pričom koja ima za cilj isključivo da osvoji što veći broj glasova. Postavljaju se blizu pozicije SRS, s jedne strane, a s druge blizu pozicije DS, što je potpuno nespojivo. Ta prevara će biti vrlo skupa po Srbiju, kao što je bila sa DOS-om.

Sudeći prema istraživanjima, mislite li da će jedna od te dve partije sigurno formirati vladu?

– Mislim da će morati zajedno da formiraju vlast. Koliko znam, već odavno je dogovoreno da ko bude osvojio više glasova, DS ili SNS, taj će dobiti i mesto premijera. Međutim, prema poslednjim istraživanjima, vlast teoretski neće moći da bude formirana bez nas.

Na čemu će se fokusirati vaša kampanja?

– Ekonomski i socijalni oporavak, pokretanje saradnje sa državama s kojima možemo da sarađujemo na ravnopravan način, borba protiv kriminala, korupcije, kao i borba za očuvanje suvereniteta i integriteta naše države. To će biti fokus naše kampanje.

Martinović kandidat

Ko će biti kandidat SRS na eventualnim prevremenim predsedničkim izborima?

– To će biti Aleksandar Martinović, koji je ujedno i na drugom mestu na izbornoj listi za parlamentarne izbore.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here