Home Intervjui Jovanović: Odbijam da ćutim o zloupotrebama u SPC

Jovanović: Odbijam da ćutim o zloupotrebama u SPC

212
0
cceda 1
Foto: Darko Ćirkov

Nemam ništa protiv Crkve, verskih zajednica, hrišćanstva, religije… To bi bilo besmisleno, politički i društveno autistično.

Nemam ništa protiv Crkve, verskih zajednica, hrišćanstva, religije… To bi bilo besmisleno, politički i društveno autistično.

Moj cilj i cilj LDP nije da vodimo krstaški ili bilo kakav drugi pohod, i u svojoj predsedničkoj kampanji 2008. sam rekao da nemam ambiciju da se borim protiv hrišćanstva, religije stare dva milenijuma – kaže za Danas Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije.

Proteklih dana ste s episkopom bačkim Irinejom razmenili oštre izjave. Šta zamerate SPC i u čemu je vaš međusobni spor?

– Moja je obaveza da učinim sve što je potrebno, kao političar, da uloga religije, a posebno SPC kao najveće verske organizacije u Srbiji, bude drugačija, bolja i ljudskija nego u prethodnih 20 godina. Da prestane to zaluđivanje javnosti, podmukle teorije i još tragičnije praktično ponašanje koje lansiraju i sprovode i neki od najuticajnijih vladika SPC. Mnogi među njima to ne rade od juče, nego su u istom oklopnom transporteru izolacionizma, ratnih sukoba, huškanja i sprečavanja modernizacije Srbije više od dve decenije. To nije prestalo odlaskom Miloševića, kao što sistem nije promenjen u mnogim drugim oblastima, samo je promenilo pojavne oblike. Posvećeni vernici, poštovaoci običaja, domaćini ili gosti na krsnim slavama, nisu nikakva vojska ili članstvo Irinejeve, Filaretove ili Pahomijeve stranke, nisu njihovi radnici i fanovi, pa je zbog toga besmisleno kada se vrh SPC poziva na istraživanja javnog mnjenja koja kažu da mnogo građana ima poverenje u Crkvu. To samo po sebi ništa ne znači. Upravo suprotno, to valjda obavezuje one koji administrativno i privremeno upravljaju SPC da vode računa o najboljim interesima svih svojih vernika.

Kakvo ponašanje očekujete od SPC?

– Niko ne očekuje od SPC da prizna Kosovo, ali neću da ćutim pred činjenicom da je patrijarh, uz snažno sufliranje najratobornijih vladika, Srbima na Kosovu i celoj Srbiji ponudio samo prkos, molitvu i ideologiju zemlje natopljene krvlju kao način da opstanu u 21. veku, da se leče, školuju, žive i umiru na tom Kosovu ili zbog njega. Ne tražim da vladike organizuju Prajd, ali ni da ga sprečavaju, namiguju nasilnicima koji bi da ubijaju i pale po Beogradu zbog nečijeg seksualnog opredeljenja. Konačno, neka dodeljuju ordenje kome hoće, ali nemaju pravo da me nazivaju antihristom dok Belim anđelom kite vladiku koji nije u zatvoru zbog pedofilije samo zahvaljujući asistiranoj zastarelosti. To su elementi i paradoksi te mutant politike koju danas vode. To nije pravo lice ni sudbina SPC. Ona je valjda i naša i nije nikakav monopol ili vlasništvo nekoliko vladika na prekomandi.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here