Home Lokalni izbori Poništeni izbori na 17 biračkih mesta u Nišu: Neizvesni rezultati izbora

Poništeni izbori na 17 biračkih mesta u Nišu: Neizvesni rezultati izbora

176
0
izbori prebrojavanje glasova 1
Foto: Darko Ćirkov

Gradska izborna komisija poništila je glasanje na 17 biračkih mesta, što ozbiljno dovodi u pitanje i ukupne rezultate izbora za Skupštinu grada, pišu „Južne vesti“.

Izvor: „Južne vesti“

Gradska izborna komisija poništila je glasanje na 17 biračkih mesta, što ozbiljno dovodi u pitanje i ukupne rezultate izbora za Skupštinu grada, pišu „Južne vesti“.

Kako je za Južne Vesti potvrdila predsednica GIK Jasmina Krstić, uglavnom je reč o utvrđenom višku glasačkih listića u kutijama.

– Pretpostavka je da je reč o greškama članova Biračkih komisija. Pošto su bila 4 spiska, moguće je jednostavno da član Komisije propusti da zaokruži da je građanin glasao. Njemu izdaju listiće, on ih ubaci u kutije i posle suštinski imamo višak listića – pojašnjava Krstić.

Krstić kaže da je GIK veoma teško doneo odluku o poništenju izbora, ali da bi, kako kaže, svaka drugačija odluka bila kršenje zakona.

Ona nije znala da kaže koliko je birača upisano u spiskove na mestima gde će izbori biti poništeni, ali se nezvanično pominje cifra od preko 20.000 građana.

S obzirom na to da Niš ima 230.961 upisanog birača, ovo bi moglo da dovede u pitanje i ukupne rezultate izbora za Skupštinu grada. Podsetimo, Nišlije su glasale na 173 biračka mesta, pa će suštinski izbori biti poništeni za oko 10 posto biračkog tela. Za sada nije poznato ni kada će izbori biti ponovljeni.

– Ja se nadam da ćemo moći da uskladimo sa drugim krugom predsedničkih izbora i tako umanjimo troškove. Ali, zakon kaže da se izbori ponavljaju u roku od nedelju dana – kaže Krstić.

Za utorak je zakazan novi sastanak GIK nakon koga bi trebalo da budu razjašnjene sve nedoumice.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here