Home Lokalni izbori Halimi poražen – pobede Mustafe i Arifija

Halimi poražen – pobede Mustafe i Arifija

125
0
srbijaizbori.com, Tanjug
Foto: FoNet |

Preševo/Bujanovac – Ubedljiva pobeda Ragmija Mustafe u Preševu, povratak Nagipa Arifija na političku scenu u Bujanovcu i loši rezultati srpskih lista karakteristike su poslednjih lokalnih izbora na jugu Srbije.

Tanjug | Foto: FoNet |

Preševo/Bujanovac – Ubedljiva pobeda Ragmija Mustafe u Preševu, povratak Nagipa Arifija na političku scenu u Bujanovcu i loši rezultati srpskih lista karakteristike su poslednjih lokalnih izbora na jugu Srbije.

Ubedljiva pobeda: Ragmi Mustafa

Prema podacima Opštinske izborne komisije u Preševu lider Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa ponovo je, ali ovoga puta ubedljivo, pobedio lidera Partije za demokratsko delovanje Rizu Halimija.

Demokratska partija Albanaca osvojila je 40,7 odsto glasova, dok je Partija za demokratsko delovanje dobila 23,9 odsto, čime je sadašnji predsednik opštine Preševo Mustafa samo učvrstio vlast koju drži od 2006.

Uz stranke Ragmija Mustafe i Rize Halimija, u lokalnom parlamentu odbornike će imati još tri albanske liste: Demokratska unija Albanaca (DUA) Rahmija Zuljfijua, Grupa gradjana „Demokratski preporod Ramiza Ljatifija“ i Demokrtatska unija Doline (DUD) Skendera Destanija.

Od tri srpske liste u Preševu, ni jedna nije prešla cenzus, tako da će, opštinski parlament, prvi put od 1990. godine, i uspostavljanja višepartijskog sistema, biti bez srpskih predstavnika.

Lideri Srba u Preševu ovoga puta su 2.500 svojih birača podelili u tri kolone, što je, uz lošu izlaznost birača bio najbolji način da niko od njih ne prodje u lokalni parlament.

Na lokalnim izborima u Bujanovcu, prema nezvaničnim rezultatima Opštinske izborne komisije pobedila je Demokratska partija Nagipa Arifija osvojivši 23,3 odsto odnosno 4.921 glas Albanaca.

Arifi, koji je do 2008. godine, bio predsednik opštine Bujanovac, juna prošle godine se odcepio od Partije za demokratsko delovanje i formirao Demokratsku partiju.

U parlament Bujanovca pored DP i Partije za demokratsko delovanje, ulaze i preostale albanske patije – Pokret za demokratski progreš (PDP) Jonuza Musliua i Demokratska unija Albanaca (DUA) Mejdi Zećirija.

I u Bujanovcu Srbi su platili ceh podeljenosti, jer je su od sedam prijavljenih, u lokalni parlament prošle samo tri liste za koje je glasalo 8.445 birača.

Interese Srba naredne četiri godine zastupaće Grupa građana „Stojanče Arsića“, lista “Izbor za bolji Bujanovac” i Srpske napredne stranke (SNS) sa oko 17 od ukupno 41 odbornika.

Dve izborne liste koje su zastupale oko 4.000 bujanovačkih Roma, Ujedinjena partija Roma i Grupa gradjana „Roma forum – Kenan Rašitović“ nisu prešle census.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here