Home Kragujevac Koliko je Kragujevčana na izbornim listama

Koliko je Kragujevčana na izbornim listama

164
0
srbijaizbori.com,Šumadijapress

U jeku predizborne kampanje, pored evropskih integracija, jedan od glavnih “aduta” mnogih političkih partija je ravnomeran razvoj cele Srbije, ili popularno rečeno – decentralizacija. Nama, koji živimo “van Beograda” to pitanje može da bude presudno prilikom donošenja odluke za koga ćemo da glasamo.

Izvor: Sumadija Press

U jeku predizborne kampanje, pored evropskih integracija, jedan od glavnih “aduta” mnogih političkih partija je ravnomeran razvoj cele Srbije, ili popularno rečeno – decentralizacija. Nama, koji živimo “van Beograda” to pitanje može da bude presudno prilikom donošenja odluke za koga ćemo da glasamo.

Shodno značaju, Šumadijapress je istražio kandidate za sedenje u klupama republičkog parlamenta, mestu odakle potiču sve najvažnije odluke.

Iako nas političari uveravaju da je cela Srbija jednako važna, po brojkama iz tabele teško je zaključiti da je to zaista tako. Najveći broj stranaka ima najviše kandidata upravo iz Beograda i beogradskih opština.

U tome prednjači koalicija okupljena oko “Preokreta”, predvođena Čedomirom Jovanićem (LDP), koja, naspram sedmoro Kragujevčana, ima 90 kandidata iz Beograda.

Na ovoj listi u prvih 50 su potpredsednik Srpskog pokreta obnove, Mirko Čikiriz na 17. mestu i na 23. šef lokalnog Izbornog štaba Liberalno demokratske partije, Marko Nikolić. Ostali su raspoređeni od 54. do 179. mesta, a menadžer GO, dr Zoran Todorović je na 81. mestu.

Lista koju predvodi Boris Tadić (DS) ima nešto manje “Beograđana” – 76, ali svega troje iz Kragujevca.

S obzirom na činjenicu da se od ove godine poslanički mandati dele na osnovu rednog broja na listi, da bi Kragujevac imao tri predstavnika ove političke partije u republičkoj skupštini, Demokratska stranka bi morala da osvoji više od tri četvrtine poslaničkih mandata, pošto su dvoje od troje (Jovana Jovanović i Srđan Matović) na 183. i 206. poziciji.

“Visoko” kotiran je jedino predsednik Gradskog odbora DS-a, Dušan Obradović, koji je na 41. mestu.

Tek nešto manje neuravnotežen odnos između kandidata iz Beograda i ostatka Srbije vidi se kod Srpske radikalne i Srpske napredne stranke.

Na izbornoj listi naprednjaka odnos je 71 prema sedam (7), u korist Beograđana, dok je kod radikala još drastičnije, odnosno 69 prema dva (2).

U prvih 50 za “Pokretanje Srbije” nalazi se jedino predsednik SNS-a, dr Mileta Poskurica, a nešto niže su lokalni stranački funkcioneri, dr Milan Knežević (55) i Biljana Ilić-Stošić (66).

Predsednik Gradskog odbora SNS-a i sin nosioca liste naprednjaka, Radomir Nikolić je 149. na listi.

Kragujevačke radikale predstavlja potpredsednica ove stranke, Nataša Jovanović kao treća (3), dok je predsednik Gradskog odbora Dragan Žikić na 107. mestu.

Socijalistička partija Srbije, udružena sa starim koalicionim partnerima PUPS-om i Jedinstvenom Srbijom Kragujevčanima nudi šest (6) mandata. Među njima treća (3) na listi je aktuelna predsednica Narodne skupštine, Slavica Đukić-Dejanović, Đorđe Kosanić je 24-ti, dok je predsednik Gradskog odbora SPS-a, Zoran Prokić, na 121. poziciji.

Jedini Kragujevčanin u prvih 200 na izbornoj listi Demokratske stranke Srbije, predsednik Gradskog odbora Predrag Džajević, imaće svoje mesto samo u slučaju da DSS i Vojislav Koštunica osvoje najmanje 53 poslanička mandata. Drugo dvoje, Kosara Stanković i Nebojša Vidović su na 216, odnosno 221. mestu.

U odnosu na ostatak Srbije, ali i u poređenju sa predstavnicima glavnog grada, Kragujevčani dominiraju jedino na listi Ujedinjenih regiona Srbije. Kandidata iz Beograda je 32, a iz Kragujevca 20, od čega je četvoro (4) u prvih 50.

Potpredsednik URS-a i predsednik Zajedno za Šumadiju, Veroljub Stevanović je odmah iza nosioca liste, Mlađana Dinkića, dok je potpredsednik ZZŠ, Saša Milenić na 10. poziciji.

U prvih 100 su i Slavica Saveljić (16), Nebojša Zdravković (20), Ljiljana Tirnanić (53) i Nada Milićević (77).

Sve liste i imena kandidata dostupne su na sajtu Republičke izborne komisije, a redni brojevi stranaka su određeni na osnovu redosleda predaje izborne dokumentacije.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here