Home Lokalni izbori „Za Bošnjake ovi izbori istorijski“

„Za Bošnjake ovi izbori istorijski“

160
0
srbijaizbori.com,Tanjug

– Majski izbori u Srbiji su za Bošnjake istorijski jer se događaju u uslovima kada su sveukupne prilike u državi „turobne i teško podnošljive,“ kaže Adem Zilkić.

Izvor: Tanjug Novi Pazar

– Majski izbori u Srbiji su za Bošnjake istorijski jer se događaju u uslovima kada su sveukupne prilike u državi „turobne i teško podnošljive,“ kaže Adem Zilkić.

Adem Zilkić (Tanjug, arhiva)

Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić veruje da će predstojeći izbori dati impuls novim idejama i energiju koja će odlučnije rešavati nagomilane probleme. “Za Bošnjake ovi izbori, bez preterivanja, imaju istorijski značaj. Oni treba da daju odgovor na mnoga pitanja od kojih zavisi njihova budućnost. Teško ekonomsko stanje, politička i verska podeljenost i nerešeno nacionalno pitanje – naša je realnost”, kazao je Zilkić u intervjuu glasilu IZS ”Vakat”. Reis je istakao da bez jedinstva nema rešenja posle izbora i nada se da će izbori mobilisati one snage koje će prepoznati destruktivne elemente i odlučno im se suprotstaviti. “Očekujem da će dobiti poverenje oni politički faktori koji preferiraju političko i nacionalno jedinstvo, a ne onaj ko hoće, po svaku cenu, života ili smrti, da predstavlja Bošnjake u svim aspektima… hoće da je njihov verski, nacionalni, naučni i svaki drugi lider, da ih predstavlja u svemu; da se meša u državne poslove, deli lekcije svima”, naveo je verski poglavar IZS. Takve aktivnosti produbljuju podele, kontraproduktivne su i idu u prilog onima koji žele potpunu marginalizaciju Bošnjaka i njihovih problema, kaže Zilkić. “Ambicije takvog nazovi političara svode se, u krajnjem slučaju, na to da nas ovde predstavlja verski lider. Time se, izvan svake sumnje, Bošnjaci svode u gabarite verske zajednice, a oduzima im se politički subjektivitet”, naveo je Zilkić. Bošnjacima je potpuno otvoren put za preuzimanje odgovornosti za sebe i svoje delovanje i ne može se zaustaviti ni galamom – halabukom, demonstriranjem sile, politikanstvom, kvazi religijskim narativima, niti izolacijom u koju pripadnike te nacionalne zajednice guraju neki neodgovorni i novokomponovani političari-hodže, poručio je Zilkić.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here