Home Kosovo Ivanović: Lokalni izbori neće biti održani

Ivanović: Lokalni izbori neće biti održani

146
0
srbijaizbori.com,beta
Foto: Beta

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je danas u Istoku da organizovanje lokalnih izbora na Kosovu nije moguće bez podrške međunarodne zajednice i da, ako u nekim opštinama i bude tih izbora, oni neće biti priznati.

Beta | | Foto: Beta |

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je danas u Istoku da organizovanje lokalnih izbora na Kosovu nije moguće bez podrške međunarodne zajednice i da, ako u nekim opštinama i bude tih izbora, oni neće biti priznati.

„Ukoliko predstavnici Srba u Zvečanu i Zubinom Potoku odluče da održe izbore, oni neće biti priznati jer, da je postojala namera da se izbori priznaju, Republička izborna komisija bi izdala drugačije upustvo“, rekao je Ivanović.

Ivanović je danas, tokom posete metohijskim selima u opštini Istok ocenio da povoljniji položaj Srba na severu Kosova ne bi smeo da ih navede na odluke koje bi koristile samo njima.

On je naglasio da kosovski Srbi ne treba da zaoštravaju odnose sa Beogradom, ali pojedinci to ipak čine, zbog partijskih interesa, a cenu će platiti obično stanovništvo.

Ivanović je izjavio da je važno da se državni organi i Vlada Srbije Kosovom bave u kontinuitejetu i da će prioritet i naredne vlade biti briga o Srbima u Pokrajini i onima koji žele da se vrate.

Ivanović je tokom posete Osojanu, prvom povratničkom selu u opštini Istok, rekao da ljudi nameravaju da ostanu i žive u mestima gde se seju njive, sade voćnjaci i grade obdaništa.

„Obdanište u Osojanu, čija je izgradnja u toku poklon je grada Beograda i taj primer treba da slede i drugi gradovi u Srbiji“, rekao je Ivanović i ukazao na činjenicu da i posle 12 godina ima porodica koje žele da se vrate na Kosovo i Metohiju.

Predsednik Opštine Istok Dragoljub Repanović rekao je da u 14 sela živi oko 2.000 Srba.

On je podsetio da je u Osojane izmeštena lokalna samouprava, da rade osmogodišnja škola, pošta, kancelarija tržišta rada, Dom zdravlja, i da je uz pomoć Ministarstva za Kosovo i Metohiju opstanak i ostanak povratnika sve izvesniji.

„Poljoprivredna proizvodnja je povećana za skoro 500 puta, zasejano je oko 400 hektara a u toku je setva na još oko 100 hektara pod kukuruzom“, rekao je Repanović i dodao da država mora da shvati da vredi ulagati u Osojansku dolinu jer Srbi tu žele da ostanu i žive.

Predsednik Opštine rekao je da je za nabavku mehanizacije Ministarstvo za Kosovo i Metohiju uložilo oko četiri miliona dinara a za građevinski materijal za štale i dogradnju kuća blizu sedam.

„Poseban problem je što se građani ne osećaju sigurno, sve su učestalije krađe stoke, mehanizacije i šume“, rekao je Repanović i pozvao predstavnike međunarodnih misija i Kosovske policije da spreče nasilje nad Srbima, pronađu i kazne počinioce krivičnih dela.

Ivanović je obišao i radove na putu koji povezuje srpska sela u opštini Istok i Zubin Potok čiju izgradnju finansira Ministarstvo za Kosovo i meštanima obećao da će, bez obzira koja vlada bude formirana, pomagati Srbima u pokrajini.

Čelnici opština: Izbori će biti održani

Čelnici opština Zubin Potok i Zvečan Slaviša Ristić i Dragiša Milović izjavili su da će lokalni izbori u te dve opštine biti održani 6. maja i da su izborne radnje „poodmakle“, dok u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju tvrde da su izbori u suprotnosti s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Milović i Ristić su u emisiji „Otvoreno o..“ televizije Most iz Zvečana rekli da su građani u velikom broju zainteresovani za izbore, da je predato nekoliko izbornih lista i da su građani rešeni da iskoriste svoje demokratsko pravo da biraju i budu birani.

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović je podsetio da je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović raspisala izbore na čitavoj teritoriji Republike i da je od Unmika stigao očekivani odgovor da izbori ne treba da se organizuju.

„U Zvečanu su prve liste predale stranke na vlasti“, rekao je Milović i upitao kako je moguće održati izbore za predsednika Republike i poslanike u Skupštini, a da je za lokalne parlamente to nemoguće.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić smatra da se samo izborima mogue očuvati skupštine opštine „kao najvažnije institucije države Srbije na Kosovu i Metohiji“.

„Problem je to što se stvara utisak da Srbi na severu Kosova i Metohiji rade nešto protiv interesa Srbije“, rekao je Ristić, ističući da su te tvrdnje neosnovane jer su po Ustavu Srbije izbori raspisani i da ono što se radi na terenu nije kršenje Ustava.

„Niko nema pravo da Srbima na KiM uskrati demokratsko pravo da izađu na izbore, narod će reći svoje mišljenje a šta će posle biti videćemo“, rekao je Ristić.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here