Home Kosovo OEBS može da pomogne oko izbora 6. maja na Kosovu

OEBS može da pomogne oko izbora 6. maja na Kosovu

152
0
srbijaizbori.com,blic
Foto: FoNet

Specijalni koordinator OEBS-a za izbore u Srbiji Mateo Mekači izjavio je danas da je dijalog međunarodne zajednice i Beograda o organizovanju izbora na Kosovu u toku i da se nada da će rezultirati dogovorom, a da OEBS može da doprinese da se ispoštuje pravo Srba na Kosovu da glasaju na parlamentarnim i predsedničkim izborima 6. maja.

Blic

Specijalni koordinator OEBS-a za izbore u Srbiji Mateo Mekači izjavio je danas da je dijalog međunarodne zajednice i Beograda o organizovanju izbora na Kosovu u toku i da se nada da će rezultirati dogovorom, a da OEBS može da doprinese da se ispoštuje pravo Srba na Kosovu da glasaju na parlamentarnim i predsedničkim izborima 6. maja.

„Nećemo se baviti pitanjem priznavanja ili nepriznavanja Kosova. Uloga koju možemo da odigramo i naš doprinos tiču se suštine – da ljudi imaju pravo da glasaju“, rekao je Mekači Tanjugu nakon što je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović juče zatražio da OEBS pomogne u održavanju tih izbora.

Po Mekačijevim rečima, „u zoni OEBS-a nema sličnih situacija, ali OEBS radi, u Srbiji i na Kosovu, na tome da se poštuju prava ljudi, politička prava i pravo glasanja na izborima“.

Kako je ranije pisala prištinska štampa, i vlasti u Prištini saglasne su da OEBS organizuje parlamentarne i predsedničke izbore raspisane u Beogradu – ali traže da Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju takodje organizuje i lokalne izbore koje raspisuje Priština na severu.
Predsedavanje OEBS-om

Osvrćući se na izbor Srbije za predsedavajućeg OEBS-a 2015. godine, on je ocenio da je to prilika za Srbiju da se istakne i pokaže da je odgovorna, sposobna i da je deo evropske porodice. „Predsedavanje takvom organizacijom jeste prilika da se pokaže da su političari u Srbiji odgovorni i sposobni da upravljaju međunarodnom organizacijom, posebno što je OEBS organizacija zadužena za saradnju u oblasti bezbednosti i ljudskih prava. Mislim da je to velika prilika za Srbiju da je vide onako kako i treba, kao deo evropske porodice“, dodao je on, podsećajući da je OEBS najveća regionalna organizacija na svetu, koju čini 56 zemalja.

„OEBS je statusno neutralan po pitanju Kosova. Moja je nada i želja da se postigne dogovor kako bi Srbi (na Kosovu) mogli da glasaju 6. maja“, istakao je.

Mekači boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, a o ulozi OEBS-a u izbornom procesu u Srbiji kaže da će njihovi posmatrači pratiti predizbornu kampanju, analizirati način na koji mediji prate kampanju, odluke izborne komisije, eventualne prigovore i način na koji će prigovori biti rešavani.

Takođe, na sam dan izbora, 50 timova sačinjenih od članova parlamentarne skupštine OEBS i Saveta Evrope obići će razne delove Srbije da bi pratili sam proces glasanja, dodao je Mekači, koji predsedava Komisijom Parlamentarne skupštine OEBS-a za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja.

„Posmatrači će pratiti i brojanje glasova, ali ne na sistematski način, već će obići oko 50 biračkih mesta u zemlji, a znamo da će tu biti prisutni predstavnici različitih političkih stranaka koji će držati jedni druge na oku“, rekao je, dodajući da će stručnjaci na kraju sačiniti procenu koja će obuhvatati kako predizbornu kampanju, tako i sam proces glasanja.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here