Home Kosovo Bogdanović: OEBS da pomogne u održavanju izbora na Kosovu

Bogdanović: OEBS da pomogne u održavanju izbora na Kosovu

164
0
srbijaizbori.com,Tanjug
Foto: AFP |

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je danas, posle susreta u Beogradu sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije Volfgangom Valdnerom, da su se složili da predstojeći parlamentarni i predsednički izbori treba da se održe na celoj teritoriji Kosova i Metohije.

Tanjug | Foto: AFP |

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je danas, posle susreta u Beogradu sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije Volfgangom Valdnerom, da su se složili da predstojeći parlamentarni i predsednički izbori treba da se održe na celoj teritoriji Kosova i Metohije.

Austrija će dati adekvatnu podršku u održavanju izbora, rekao je Bogdanović Tanjugu i istakao da je zatražio da nam, pre svega OEBS, kroz nadgledanje pomogne u održavanju tih izbora.

OEBS, prema njegovim rečima, treba samo da nadzire izbore, a ne da određuje broj biračkih mesta i druge uslove.

Bogdanović je rekao da postoji spremnost da se smanji broj biračkih mesta južno od Ibra, ali da treba da ostane isti kao i ranije.

„Složili smo se da bi loše bilo da se održe samo na severu. To bi bila loša poruka međunarodne zajednice, koja je u obavezi da nam omogući da se održi glasanje na celoj teritoriji Kosova i Metohije, ali i Prištine, jer bi s punim pravom neko mogao da konstatuje da Priština želi podelu Kosova“, objasnio je ministar, izražavajući nadu da će OEBS prihvatiti da pomogne.

„Nije nam cilj da se ti izbori održe i da postoje problemi, i stvore tenzije i nove sukobe. Zzelimo kroz predsedničke i parlamentarne izbore da pružimo građanima mogućnost da se opredele za opciju koja treba da vodi zemlju u narednom periodu“, rekao je on.

Bogdanović je ukazao da su razgovori sa OEBS-om u toku i da očekuje da će se naći kompromis.

Govoreći o incidentima proteklih dana, Bogdanović je ocenio da one ne služe na čast pre svega Prištini.

„Ne želimo bez saglasnosti relevantnih međunarodnih organizacija da organizujemo izbore, da ljude izlažemo opasnostima, ali naš cilj ostaje i dalje da se glasanje održi na celoj teritoriji Kosova i Metohije. Na severu možemo da organizujemo glasanje bez podrške, ali nažalost južno od Ibra to ne možemo“, ukazao je ministar.

Politička hapšenja ljudi koji rade u državnim institucijama Srbije se jako loše odrazilo na situaciju, ne samo u kosovskom pomoravlju, već celom Kosovu i Metohiji, ocenio je on.

Bogdanović je podsetio da je vlada Srbije najoštrije osudila poslednje incidente u Kosovskoj Mitrovici i drugim delovima pokrajine, te poručio da su oni opomena svima nama da moramo trezveno ići u pravcu rešavanja problema.

Istovremeno je upozorio da trenutno na Kosovu i Metohiji postoje velike tenzije, vlada nepoverenje između Srba i Albanaca, „kao i ekstremisti na obe strane, koji su spremni da iskoriste situaciju za ličnu promociju“.

Svom austrijskom sagovorniku Bogdanović se zahvalio za podršku Austrije u dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU, kao i vojnicima te zemlje u Kforu koji su, kako je naglasio, doprineli smanjenju tenzija, te izrazio žaljenje što je došlo do ranjavanja na Jagnjenici.

„Nisam se iselio sa Kosova“

Goran Bogdanović negirao je danas tvrdnje predsednika opštine Kosovska Mitrovica Krstimira Pantića da se iselio sa Kosova.
“Svakom građaninu, mojim sunarodnicima sa severa Kosmeta je poznato da živim u svojoj kući u Lešku, sa porodicom i da ću tu i dalje živeti, kao i da nemam nameru da se selim”, poručio je on u saopštenju.
Bgdanović je naglasio da Kosmet smatra svojim zavičajem i domom, i da razume da se u predizbornoj kampanji “preteruje sa emocijama i oštrom retorikom, ali da ne prihvata laži” političkih protovnika.
Ministar je istakao da on, za razliku od Pantića nema zašta da se pravda, niti šta da dokazuje, i postavio pitanje zašto plasira laži o njemu.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here