Home Lokalni izbori Pokrajinski i gradski odbori spremni za izbore

Pokrajinski i gradski odbori spremni za izbore

264
0
IMG_1030
Foto: Darko Ćirkov

NOVI SAD – Pokrajinski i gradski odbori stranaka u Vojvodini spremni su za predstojeće izbore, raspisane za 6. maj, rečeno je danas Tanjugu u tim partijama, od kojih su neke objavile i imena svojih kandidata za predsednika pokrajinske vlade i gradonačelnika Novog Sada.

NOVI SAD – Pokrajinski i gradski odbori stranaka u Vojvodini spremni su za predstojeće izbore, raspisane za 6. maj, rečeno je danas Tanjugu u tim partijama, od kojih su neke objavile i imena svojih kandidata za predsednika pokrajinske vlade i gradonačelnika Novog Sada.
Predsednik Izvršnog odbora Pokrajinskog odbora DS Strahinja Simović potvrdio je da će kandidat za mesto predsednika Vlade Vojvodine biti aktuelni pokrajinski premijer Bojan Pajtić i da je na pokrajinskom nivou u toj stranci sve spremno za izbore.

Simović je Tanjugu rekao i da je „DS siguran u izbornu pobedu, ali da će tradicionalno imati koalicione partnere, kako bi građani bili zadovoljeni“, o čemu će javnost blagovremeno biti obaveštena, dodao je Simović.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić potvrdio je danas za Tanjug da će on biti kandidat DS za novosadskog gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima.

Pavličić je rekao da je za izbore sve spremno, kao i da je formiran izborni štab.

Kandidat za predsednika Vlade Vojvodine, ispred Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), biće Nenad Čanak, a „ukoliko LSV ne dobije dovoljan broj glasova da postavlja premijera, podržaćemo onu osobu koja bude najpodesnija za vršenje funkcije vojvođanskog premijera“, rekao je danas zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

Na lokalnim i pokrajinskim izborima LSV će istupati samostalno jer se, kako je rekao Kostreš Tanjugu, „LSV ne slaže sa Demokratskom strankom oko nivoa autonomije Vojvodine.“

Kostreš je potvrdio da je kandidatkinja LSV za mesto gradonačelnika Novog Sada Aleksandra Jerkov, dok će on biti nosilac liste u Zrenjaninu, dodavši da LSV već danas počinje sa prvim predizbornim tribinama.

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) nastupaće samostalno na predstojećim izborima, a za post-izbornu koaliciju „raspoloženi su za nastavak saradnje sa Demokratskom strankom i strankama okupljenim oko nje“, rekao je danas za Tanjug član Predsedništva SVM Pastor Balint.

Za predlaganje kandidata za mesto predsednika Vlade Vojvodine je rano i o tome će se govoriti nakon izbora, kazao je Pastor Balint i dodao da će SVM uskoro izaći s listama kandidata.

Što se tiče predizbornog programa, Pastor Balint je rekao da su «ovih dana u toku pregovori sa različitim nevladinim organizacijama i građanima uopšte, nakon čega ćemo imati preciziran predizborni program».

Aktuelni potpredsednik pokrajinskog parlamenta i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović potvrdio je danas Tanjugu da će on biti nosilac liste na pokrajinskim izborima, ali da će se o kandidatu za predsednika Vlade Vojvodine izjasniti nakon izbora.

Mirović kaže da će SNS na pokrajinskim izborima nastupiti kao izborni tim, u čijem su sastavu, pored SNS, Nova Srbija (NS), Pokret socijalista (PS) i Pokret snaga Srbije (PŠ).

Od ranije je poznato da je kandidat za mesto novosadskog gradonačelnika ispred SNS Miloš Vučević, što je Vučević danas i potvrdio Tanjugu i dodao da ova stranka s nestrpljenjem očekuje izbore, kao i da će „na Đurđevdan Novi Sad ponovo biti srpska Atina“.

Gradski odbor SNS još uvek ne zna s kim će ići na lokalne izbore, sem da neće sa Liberalno demokratskom partijom (LDP) i LSV, kao i da će nastupiti kao «široki narodni pokret», rekao je Vučević.

Ujedinjeni regioni Srbije (URS) u Vojvodini na pokrajinske izbore idu samostalno, jer je URS sam po sebi koalicija nacionalnih, regionalnih i lokalnih stranaka i grupa građana, izjavio je danas za Tanjug predsednik URS za Vojvodinu Saša Pavlov.

Pavlov je rekao i da će o postizbornim koalicijama odlučivati nakon izbora i da „tu u obzir dolazi saradnja samo sa onima čiji su cilj nastavak decentralizacije, unapređenje razvoja AP Vojvodine i bolji standard ljudi u svim pokrajinskim gradovima i selima.“

Predsednik URS za Vojvodinu je Tanjugu potvrdio da je kandidatkinja za mesto gradonačelnika Novog Sada Maja Gojković, predsednica Narodne partije, članice URS.

Na predstojećim izborima Demokratska stranka Srbije (DŠ) će nastupiti samostalno, a liste kandidata će biti usvojene na sutrašnjm glavnom odboru stranke, rekao je danas Tanjugu predsednik pokrajinskog odbora DŠ Branislav Ristivojević.

U Gradskom odboru DŠ izborni štab je spreman još od juna, a ime kandidata za mesto gradonačelnika Novog Sada biće poznato kada se bude znao sastav odbornika, izjavio je danas predsednik Gradskog odbora DŠ Borko Ilić.

Ilić je rekao da se na predstojećim izborima ne biraju direktno gradonačelnici i dodao da «pojedine stranke nedostatak programa i ideja kompenzuju izbacivanjem imena kandidata».

Potpredsednik SRS Milorad Mirčić rekao je da će nosilac pokrajinske liste stranke biti Saša Santovac, dok će na lokalnim izborima nosilac liste biti Aleksandar Martinović.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here