Home Izbori 2014 Čak 50 partija juri poslanička mesta!

Čak 50 partija juri poslanička mesta!

171
0
skupstina-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Ovakav ekstremni višepartizam nije neuobičajen za srpske političke prilike, jer su, na primer, posle izbora u maju 2012, u skupštinske klupe seli poslanici obučeni u čak 45 različitih „političkih dresova“

Telegraf.rs

Ovakav ekstremni višepartizam nije neuobičajen za srpske političke prilike, jer su, na primer, posle izbora u maju 2012, u skupštinske klupe seli poslanici obučeni u čak 45 različitih „političkih dresova“

Do sada je Republičkoj izbornoj komisiji predato 11 izbornih lista, na kojima su predstavnici ukupno 33 partije, pokreta, asocijacije, udruženja i sindikata, ali bi broj političkih organizacija koje će 16. marta odmeriti snage mogao da bude i 50, objavile su “Večernje novosti”.

Ovakav ekstremni višepartizam nije neuobičajen za srpske političke prilike, jer su, na primer, posle izbora u maju 2012, u skupštinske klupe seli poslanici obučeni u čak 45 različitih „političkih dresova“.

I Đorđe Vuković iz CeSID-a kaže za „Novosti“ da ovoliki broj „trkača“ na republičkim izborima nije novost:

– Manje stranke i pokreti uvek gravitiraju ka većim partijama, jer su one njihova sigurna ulaznica u parlament. I vodećim političkim opcijama, s druge strane, odgovara da se oko njih okuplja što više stranaka, jer time biračima šalju poruku da njihova politika ima široku podršku.

Na ovim izborima, najveća „gužva“ je oko naprednjaka, DS i Tadićeve Nove demokratske stranke.

U savezu sa SNS je još pet partija – SDPS Rasima Ljajića, NS, SPO i DHSS, kao i Pokret socijalista.

DS na ove izbore ide u koaliciji sa Novom strankom, Demokratskom zajednicom Hrvata u Vojvodini, Bogatom Srbijom i sindikatom Sloga.

Širok blok formirao se i oko Tadića. Sa njim su još i Zajedno za Srbiju, LSV, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zeleni i Demokratska levica Roma, uz podršku Hrvatske nezavisne liste i Slovačke stranke.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here