Home Predsednički izbori Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić

219
0
Tomislav-Nikolic-obraca-se-novinarima
Foto: Darko Ćirkov

Predsednik Srpske napredne stranke

Rođen je 15. februara 1952. godine u Kragujevcu.

Obrazovanje: Tehničku školu, građevinski smer, završio je u Kragujevcu, a diplomirao na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Predsednik Srpske napredne stranke

Rođen je 15. februara 1952. godine u Kragujevcu.

Obrazovanje: Tehničku školu, građevinski smer, završio je u Kragujevcu, a diplomirao na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Poslovna karijera: Zaposlio se 1971. godine u Građevinsko preduzeće „Žegrap“ i radio u Majdanpeku, Priboju, Prijepolju, Trebinju, Beogradu i drugim mestima, sve do 1978.godine, kada se vratio u Kragujevac u firmu „22. decembar“, gde je bio šef Odseka za investicije i održavanje. Bio je i tehnički direktor Komunalnog preduzeća u Kragujevcu.

Politička karijera: Partijski se prvi put angažovao u Narodnoj radikalnoj stranci gde je brzo izabran za potpredsednika. Na njegovu inicijativu došlo je do ujedinjenja te stranke i mesnih odbora Srpskog četničkog pokreta Vojislava Šešelja i stvaranja nove stranke 23. februara 1991. godine pod nazivom Srpska radikalna stranka. Za predsednika SRS izabran je Vojislav Šešelj, a Nikolić za potpredsednika.

Od 1992. godine poslanik u Skupštini Srbije i jedini poslanik koji je biran u svaki saziv od 1992.godine.

U martu 1998. godine izabran je za potpredsednika Vlade Srbije I natoj funkciji ostao do 14.avgusta 1999.godine.

Od avgusta 1999.godine obavljao je dužnost potpredsednika Savezne vlade dok je premijer bio Momir Bulatović.

Tri puta biran za zamenika predsednika SRS, poslednji put na Sedmom otadžbinskom kongresu SRS 8.oktobra 2006. godine.

U maju 2007.godine izabran je za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, ali je posle samo pet dana smenjen. Posle raskola u Srpskoj radikalnoj stranci, podneo je ostavku 6. septembra 2008. godine na sve stranačke funkcije.

Već u oktobru 2008. odine je osnovao Srpsku naprednu stranku na čijoj je osnivačkoj skupštini 21. oktobra 2008. godine izabran za predsednika. Četiri puta je bio kandidat za predsednika Srbije.

Porodica: Oženjen je Dragicom, ima sinove Radomira i Branislava, unuku Lenku i unuke Dimitrija, Vojina i Janka.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here