Home Drugi krug Na čiju podršku računaju Tadić i Nikolić u finišu

Na čiju podršku računaju Tadić i Nikolić u finišu

218
0
Boris Tadich Predsednik Srbije - intervju 1
Foto: Darko Ćirkov

Uoči drugog kruga predsedničkih izbora, kandidat koalicije “Izbor za bolji život” Boris Tadić može, sad već izvesno, da računa na podršku svojih koalicionih partnera, ali i koalicije SPS-PUPS-JS, koalicije Preokret, URS-a, većine stranaka nacionalnih manjina i niza evropskih zvaničnika, a kandidatu naprednjaka Tomislavu Nikoliću podršku su dali partneri iz koalicije “Pokrenimo Srbiju”, DSS i jedno od udruženja izbeglica.

Podrškom članica koalicije “Izbor za bolji život”Tadić može da računa na glasove pristalica Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Zelenih Srbije, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Demohrišćanske stranke Srbije. Dogovor koalicije DS i SPS od 9. maja o nastavku saradnje na formiranju parlamentarne većine na svim nivoima podrazumeva da će SPS-PUPS-JS u drugom krugu podržati lidera DS.

Tadiću i demokratskoj opciji podršku su potvrdili i Ujedinjeni regioni Srbije, Liberalno demokratska partija, Srpski pokret obnove, Socijaldemokratska unija Žarka Koraća, SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, Savez vojvođanskih Mađara.

Lider SVM Ištvan Pastor je, posle susreta sa Tadićem, potvrdio nastavak strateške saradnje SVM i DS i najavio da će o podršci Tadićevoj kandidaturi narednih dana odlučiti stranački organi. Kandidata koalicije “Izbor za bolji život” podržao je i predsednik Republike Srpske MiIorad Dodik.

Norveški premijer Jens Stoltenberg podržao je Tadića i tokom posete Beogradu čestitao kandidatu za predsednika Srbije na dostignućima koja je Srbija postigla poslednjih godina i naglasio da je taj napredak važan za ceo region i Evropu.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc podržao je Tadića, istakavši da Srbija zaslužuje predsednika koji će je čvrsto voditi na putu ka Evropskoj unije, stabilnosti i prosperitetu.

Šef poslaničke grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda je, izražavajući podršku lideru DS, ocenio da Tadić ima viziju i jasnu posvećenost menjanju društva.

Tadića su podržali i šef bosanske diplomatije Zlatko Lagumdžija, kao i bivši premijer Jugoslavije Milan Panić.

Evropski Pokret Srba na Kosovu i Metohiji smatra da je Tadić tokom obavljanja funkcije predsednika Srbije “pomirljivom retorikom uspeo da unapredi međudržavne odnose u regionu Zapadnog Balkana i da nekadašnje zaraćene strane učini saradnicima”.

Predsednik Pokreta radnika i seljaka Zoran Dragišić naveo je da PRS u drugom krugu “mora podržati Borisa Tadića, kako bi se izbegla i najmanja mogućnost ugrožavanja evropske budućnosti naše države”.

Podršku predsedničkom kandidatu SNS dali su koalicioni partneri Nova Srbija, Pokret snaga Srbije i Pokret socijalista, ali i Demokratska stranka Srbije i Koalicija udruženja izbeglica na čijem je čelu Miodrag Linta, od kojih se ogradila Asocijacija izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske.

DSS je pozvala građane da u drugom krugu glasaju za Nikolića i navela da su lider te stranke Vojislav Koštunica i Nikolić saglasni da se pitanje – da li je Srbiji u interesu da bude politički i vojno neutralna država ili treba da bude članica EU – razreši na demokratski način, tako što će se o tome narod izjasniti na slobodnom referendumu.

Muftija Muamer Zukorlić je rekao da bi njegova eventualna podrška jednom od kandidata morala prethodno biti tema dogovora o poštovanju muftijinog predizbornog programa, a na poslednjoj konferenciji za novinare izjavio je da neće podržati ni jednog kandidata u drugom krugu.

O kandidatu naprednjaka pozitivno su se izjasnili i lider Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović, predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, ali ostalo je nejasno znači li to i podršku Nikoliću u drugom krugu trke za predsednika.

Samostalna poslanica Vesna Pešić, koja je prošlog leta istupila iz LDP-a, pozvala je sve da u drugom krugu glasaju za Nikolića nazvavši to “strateškim glasanjem”, kojim će se, kako je objasnila, izdejstvovati promene u Srbiji.

Nikolić je izjavio nakon prvog da u drugom krugu predsedničkih izbora računa na glasove birača DSS-a, radikala i pokreta Dveri.

Podrška Tadiću

Socijaldemokratska partija
Liga socijaldemokrata Vojvodine
Zeleni Srbije
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini
Demohrišćanska stranka Srbije
SPS-PUPS-JS
Ujedinjeni regioni Srbije
Liberalno demokratska partija
Srpski pokret obnove
Socijaldemokratska unija
SDA Sandžaka
Savez vojvođanskih Mađara
Pokret radnika i Seljaka
predsednik RS Milorad Dodik
premijer Norveške Jens Stoltenberg
predsednik EP Martin Šulc
Šef poslaničke socijaldemokratske grupe u EP Hanes Svoboda
ministar BiH Zlatko Lagumdžija
bivši premijer Jugoslavije Milan Panić
Evropski pokret Srba na KiM

Podrška Nikoliću

Nova Srbija
Pokret socijalista
Demokratska stranka Srbije
Koalicija udruženja izbeglica
bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović
predsednica FHP Nataša Kandić
Poslanica Vesna Pešić

Izvor: eizbori.com/ Blic

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here