Home Izbori Stampedo iz SNS u SRS u Novom Sadu ili…

Stampedo iz SNS u SRS u Novom Sadu ili…

195
0
Iz SNS u SRS - Srbija izbori
Foto: N1

U Novom Sadu, jedna od glavnih političkih tema su zamene partijskih knjižica. Novosadski radikali tvrde da je nakon odluke Tribunala u Hagu o oslobađanju Vojislava Šešelja došlo do masovnog prelaska naprednjaka u redove njihove stranke. Da li je u pitanju ozbiljan poremećaj na političkoj sceni ili predizborni trik?

Svaka ptica svome jatu leti, likuju novosadski radikali. Lokalni lider Šešeljeve stranke ponosno pokazuje hrpu novih pristupnica koje su sve datirane na sam dan izricanja presude u Hagu i dan nakon. Tvrdi da nije u pitanju predizborna obmana:

„Nije nikakav trik, ja sam vam pokazao nove pristupnice. Dakle, samo 31. marta i 1. aprila, nama se javilo između pet i šest stotina članova SNS, koji su nekad pripadali SRS, koji su se raspitivali oko mogućnosti povratka u redove SRS“, kaže Đurađ Jakšić, predsednik GO SRS-a.

Izjave iz matičnog, a sad suparničkog tabora, ne uzbuđuju previše naprednjake koji ironično komentarišu odjeke presude koji se dopiru iz redova radikala:

„Nijedno ime nisam čuo, moguće da oni znaju. Mi ćemo se, očigledno, kako svi oni tvrde, u gradu boriti za cenzus, pošto su oni već uveliko pobedili. Tako da im želim svu sreću“, navodi Miloš Vučević, predsednik GO SNS-a.

Sreća je, međutim, nešto na šta ne računa nijedna stranka u predizbornoj kampanji.

Koliko će ovakva saopštenja, kao i činjenica da lik Vojislava Šešelja gleda Novosađane sa nelegalno postavljenog plakata na najvišoj zgradi u Novom Sadu imati efekta na birače? Stručnjaci kažu ne previše. Svako saopštenje u toku kampanje treba uzeti s rezervom, poručuju analitičari i dodaju da priča da će se nešto desiti više utiče na birače nego realno stanje:

„Prognoze da neko raste, da će biti jako uspešan, da neko neće proći cenzus, doprinose da se nekih tri do pet posto kolebljivaca i nesigurnih priklone pobedniku, izbegavajući gubitnika i da bace glas. To može nešto da promeni“, kaže politički analitičar Mikloš Biro.

Upravo još jedna promena i rokada političkih stavova je ono što priželjkuje i lider radikala, koji navodi da je spreman čak i na saradnju s onima koje još uvek naziva izdajnicima, ukoliko odustanu od evropskih integracija. U tom slučaju, rokade partijskih knjižica bile bi faktički nepotrebne.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here