Home Izbori SDP i SDA blizu, BDZS daleko

SDP i SDA blizu, BDZS daleko

341
0
Novi Pazar - Srbija izbori
Foto: Danas

Prošlogodišnji lokalni izbori Novom Pazaru su, posle sedam godina, doneli novog gradonačelnika, ali je vlast zadržala stara koalicija, napravljena u februaru 2013. godine.

Stožer lokalne vlasti je i dalje Sandžačka demokratska partija (SDP), a njeni koalicioni partneri su SNS i Sandžačka narodna partija (SNP). U opoziciji su ostale SDA Sandžaka i Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS), čiji su odbornici na na početku novog mandata obećali „konstruktivno opoziciono delovanje i rad u interesu građana“. Novina u gradskom parlamentu bio je ulazak među odbornike bivšeg muftije sandžačkog Muamera Zukorlića, koji je istovremeno postao i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije.

Samo je na početku mandata izgledalo da su nesuglasice i svađe ostale iza tri velike bošnjačke partije i da do nekih novih izbora neće biti podignutih tenzija. Nagoveštaj o spuštanju tenzija između dve najveće bošnjačke partije, SDA i SDP, bilo je potpisivanje sporazuma o saradnji između lokalne samouprave i Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV). Potpis na sporazum stavili su novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac i predsednik BNV i SDA Sulejman Ugljanin. U prethodnom periodu saradnja između grada i BNV bila je opterećena nesporazumima i neuvažavanjima.

Kraj leta bio je početak varničenja između vladajuće SDP i opozicione BDZS. Na gradskom trgu počela je dogradnja hiljadu kvadrata Fakulteta za islamske studije (FIS) bez potrebne građevinske dokumentacije. Investitor je Islamska zajednica (IZ) u Srbiji. Lokalna samouprava je pokušala da zaustavi takvu izgradnju i zauzimanje gradskog trga, ali su sva doneta akta ostala mrtvo slovo na papiru. Zbog nelegalne izgradnje prozivan je narodni poslanik Zukorlić, koji je za svoj građevinski poduhvat dobio i podršku premije Aleksandra Vučića. Premijeru Vučiću na pamet nije padalo da u Novi Pazar šalje žandarmeriju da obezbeđuje rušenje nelegalno dograđenog dela zgrade. Bilo je to dolivanje ulja na raspaljenu verbalnu vatru i odmeravanje snaga između osnivača SDP Rasima LJajića i lidera BDZS Zukorlića. Takva atmosfera prenela se i u gradski parlament, čije su poslednje sednice trajale po pola dana zbog prepucavanja odbornika te dve partije.

Ono o čemu se spekulisalo nekoliko meseci nakon izbora, postalo je realnost poslednjih dana minule godine. SDA i SDP potpisale su Deklaraciju o strateškom partnerstvu. Potpise na taj dokument stavili su lideri SDA i SDP, Sulejman Ugljanin i Nihad Hasanović. Dve najveće bošnjačke partije, koje okupljaju više od 80 odsto bošnjačkog izbornog tela, obavezale su se da će ubuduće zajedno delovati i doprinositi razvoju Sandžaka i ujedinjenju bošnjačkog korpusa. Potpisivanje Deklaracije pozdravile su bošnjačke partije iz regiona, ustanove i institucije, muslimanski poglavari iz Srbije i Crne Gore, ali ne i BDZS i ostale institucije i ustanove okupljene oko sistema IZ u Srbiji. Zasluge za pomirenje dve najveće bošnjačke partije pripisali su svom lideru Zukorliću, koji od početka svog poslanikovanja zagovara politiku unutarbošnjačkog pomirenja. Nakon potpisivanja Deklaracije o strateškom partnerstvu između SDA i SDP očekuju se i konkretna kadrovska rešenja u lokalnoj samoupravi.

Sukob između SDP i BDZS nastavljen je objavljivanjem presretnutih telefonskih razgovora i snimaka između Zukorlićevih saradnika. RTV Novi Pazar je u nastavcima objavljivala snimke, a prozvana strana je najavila tužbe protiv potpredsednika Vlade Srbije Rasima LJajića i vlasnika RTV Novi Pazar i zatražila od REM da ovoj medijskoj kući zabrani emitovanje programa. Direktor RTV Novi Pazar Denis Mavrić sve snimke koji su emitovani, u kojima se dokazuju zloupotrebe Zukorlićevih saradnika i nenamensko trošenje sredstva IZ u Srbiji, dostavio je nadležnom tužilaštvu. Emitovanje ovih snimaka, Zukorlić je na tribini u IZ u Srbiji, nazvao četvrtim napadom na Islamsku zajednicu.

Izvor: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here