Home Izbori RIK: Sednica od pet minuta, odbijen dnevni red opozicije

RIK: Sednica od pet minuta, odbijen dnevni red opozicije

109
0
Ilustracija izbori - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Republička izborna komisija je održala petominutnu sednicu na kojoj nije razmatran dnevni red koji su predložili predstavnici opozicionih kandidata u tom telu.

Takva odluka je doneta jer nije bilo dovoljno glasova za njegovo usvajanje.

Na početku sednice članovi RIK-a minutom ćutanja odali su poštu poginulima u NATO bombardovanju SRJ pre 18 godina.

Predloženi dnevni red imao je tri tačke kojima su tražene izmene Uputstva za sprovođenje izbora za predsednika Srbije i to u delu koji se odnosi na održavanje izbora na Kosovu i Metohiji, kao i u članovima 90 i 91, za koje je opozicija tvrdila da su sporni.

Za izglasavanje dnevnog reda bilo je potrebno devet članova, a za njega je glasalo osam članova i zamenika članova RIK.

Opozicija je tražila da se Uputstvo promeni u delu koji se odnosi na sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji, jer je Ustavni sud Srbije ranije utvrdio da su neke odredbe Uputstva neustavne.

U spornom Članu 91 Uputstva za sprovođenje izbornih radnji navedeno je da, ako u zapisniku o radu biračkog odbora postoje logičko-računske greške koje su posledica očigledne omaške u popunjavanju zapisnika, a koje ne utiču na utvrđivanje rezultata izbora, koordinator RIK-a je ovlašćen da, u saradnji sa predstavnicima Republičkog zavoda za statistiku, u sedištu RIK-a, izvrši i parafira ispravku tih omaški.

Opozicija je i ranije tražila da se taj član promeni, tvrdeći da to predstavlja „legalizovanje izborne krađe“, posebno ako se uzme u obzir da u ispravljanju grešaka može da učestvuje član Republičkog zavoda za statistiku, odnosno neko ko nije član RIK-a.

Zamenik člana RIK u proširenom sastavu iz redova pokreta Dosta je bilo Vojin Ilić rekao je da je neusvajanje dnevnog reda u kome se prva tačka odnosi na izbore na Kosovu i Metohiji, „gaženje Ustava Republike Srbije“ i da je licemerno što je sednica RIK počela minutom ćutanja za stradale u bombardovanju 1999. godine.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here