Home Izbori Reagovanja na odluku o vanrednim izborima

Reagovanja na odluku o vanrednim izborima

154
0
Skupština RS - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Političke partije pozdravile su odluku premijera Aleksandra Vučića o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Političke partije pozdravile su odluku premijera Aleksandra Vučića o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Socijalistička partija Srbije spremna je za vanredne izbore i ne brine za rezultat, izjavio je portparol SPS Đorđe Milićević, navodeći da je odluka da se ide na izbore hrabra i izrečena na vreme.

Milićević je Tanjugu rekao da SPS želi da se od ovih izbora u Srbiji uvek glasa ‘za’ a ne ‘protiv’ i da u tom slučaju ne brine za svoj rezultat, niti za rezultat Srbije, kao i da su socijalisti ponosni na rezultate ostvarene u vladi i sigurni da će narod dati poverenje za nastavak takve politike.

Rekao je da je namera da SPS na izborima ponovo bude u koaliciji sa PUPS i JS i dodao da će lider socijalista Ivica Dačić odmah početi razgovore sa predsednicima tih stranaka Milanom Krkobabićem i Draganom Markovićem.

Demokratska stranka smatra da je odluka Aleksandra Vučića da podnese ostavku na mesto predsednika Vlade Srbije dobra vest za sve građane, izjavio je Bojan Pajtić, predsednik DS-a, saopštila je ova stranka.

Demokratska stranka poručuje da će na izbore izaći sa programom kojim će pokazati da se reforme mogu sprovoditi i nova radna mesta otvarati „bez smanjivanja plata, bez štednje na građanima, bez ućutkivanja kritike i bez zloupotrebe vlasti“.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ocenio je da je dobro to što će biti održani prevremeni parlamentarni izbori, jer će to biti prilika da se formira Vlada koja može da reši probleme, umesto dosadašnje koju čine „ugavnom neobrazovani i nestručni ljudi“.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da je odluka premijera o raspisivanju izbora priznanje da je njegova Vlada nesposobna da Srbiji donese bilo šta dobro, a da NS na izborima očekuje pobedu.

Dodao je da će narednih dana biti jasno sa kim će NS formirati koaliciju sa kojom će nastupiti na predstojećim izborima.

Pokret za preokret Janka Veselinovića pozvao je građane da se pripreme za predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore.

Ocenio da je „ostavka Aleksandra Vučića najlepši poklon koji su građani Srbije mogli da dobiju početkom Nove godine“.

Pokret socijalista saopštio je da u potpunosti podržava odluku da se ide na vanredne parlamentarne izbore, dodajući da je ta stranka spremna za izbore.

“Zajedno sa Srpskom naprednom strankom smo preuzeli obavezu da menjamo Srbiju i da od nje napravimo pošteniju i pravedniju državu, zato je dobro da izađemo pred građane i omogućimo im da se izjasne da li podržavaju politiku premijera Vučića ili su za vladavinu uskog kruga moćnika i tajkuna“, navodi se u saopštenju Pokreta socijalista.

Nova Srbija smatra da su izbori najbolji način provere volje građana za politiku stabilnosti, reformi i privrednog oporavka koju vodi Vlada Srbije, kao i prilika da se političke stranke suoče sa realnošću, napominjući da je spremna da da puni doprinos u okviru koalicije koju predvodi Srpska napredna stranka.

Iz Nove Srbije kažu da daju punu podršku odluci predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da se zajedno sa redovnim lokalnim i pokrajinskim izborima proveri volja građana i na vanrednim parlamentarnim izborima.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da „lično“ nije očekivao da će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori i ocenio da je to šansa da se građanske i nadnacionalne snage okupe i oporave od šoka sa izbora iz 2014. godine i da počnu da igraju značajniju ulogu u političkom životu Srbije.

Čanak je za agenciju Beta rekao da će LSV na pokrajinskim izborima nastupiti samostalno, a da će o predizbornim koalicijama sutra u Beogradu razgovarati sa predsednicima Socijaldemokratske stranke (SDS) i Liberalno-demokratske partije (LDP), Borisom Tadićem i Čedomirom Jovanovićem.

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić izjavila je da je odluka premijera Srbije Aleksandra Vučića o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora dobra i da su izbori dobra prilika da u Srbiji dođe do promena.

„Pre svega može doći do pobede novog koncepta politike koja će biti okretanje od EU, a veće vezivanje za Rusiju“, rekla je Rašković Ivić za agenciju Beta.

Kako je navela, DSS će na predstojećim izborima nastupiti u koaliciji sa Dverima, „manjim strankama, udruženjima i političkim organizacijama“

Dodala je da će se DSS i Dveri zalagati za okretanje Srbije od „pogubnih procesa“ kao što su Briselski sporazum, ulazak Srbije u EU, rasprodaja preduzeća i zemlje.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je Srbiji, pred nove izbore, neophodno okupljanje svih demokratskih, građanskih, evropskih stranaka, organizacija i ljudi koji dele te vrednosti.

„Politički imperativ pred nama je stvaranje saveza koji bi artikulisao interese evropske Srbije, upristojio politički život zemlje, vratio u politiku najbolji deo društva i predstavljao protivtežu svemu što zemlju vuče u propast definisanu primitivizmom i nekompetencijom. Izbori pred nama su prilika da Srbija počne da se transformiše u pristojno društvo u kakvom želimo i zaslužujemo da živimo“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović poručio je da su Dveri spremne za vanredne izbore i da se unapred raduje „povratku patriotskih političkih snaga“ u Skupštinu.

„Konačno će se u Skupštini čuti glas onih koji su protiv ulaska Srbije u EU i NATO, koji su za očuvanje KiM u sastavu Srbije i koji su za ekonomski patriotizam i podršku isključivo domaćoj privredi, poljoprivredi i selu“, uveren je Obradović.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocenio je da je najava raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora „jedina ispravna i jedina moguća u ovako teškoj situaciji“.

Rekao je da će radikali na izbore izaći samostalno, jer smatraju da cenzus ima smisla i da ne treba praviti matematičke kombinacije da bi se on izbegao.

Premijer Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas, na sednici Glavnog odbora stranke, da je odlučio da se ide na vanredne parlamentarne izbore.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here