Home Parlamentarni izbori Prioriteti Vlade – obrazovanje, digitalizacija, stabilnost

Prioriteti Vlade – obrazovanje, digitalizacija, stabilnost

277
0
_T5U0066
Foto: Darko Ćirkov

Obrazovanje, digitalizacija, finansijska stabilnost su među prioritetima nove vlade, rekla je mandatarka Ana Brnabić. Vizija ove vlade je razvoj preduzetništva zasnovan na znanju i inovativnosti, napomenula je ona.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić rekla je da će najveći izazovi njene vlade biti nastavak ekonomskih reformi i ubrzanje privrednog rasta. Ona je u Skupštini Srbije rekla da će među izazovima biti i nastavak reforme državne uprave i efikasniji rad državnih službenika.

„Od državnih službenika očekujem da budu servis građana“, rekla je Brnabićeva.

Među izazovima su, kako je rekla, i balansirana spoljna politika, obrazovanje i privlačenje stručnjaka umesto odliva mozgova i uspostavljanje partnerstva između svih segmenata društva i uključivanje civilnog sektora u društvene inicijative.

„Naš cilj je da do 2019. godine deficit opšte države bude ispod jedan odsto, što nas dovodi u rang fiskalno najodgovornijih zemalja. Sa daljim rastom BDP-a planiramo da nivo javnog duga spustimo ispod 60 odsto do kraja mandata ove vlade. Ovo bi stvorilo dodatni prostor za povećanje plata i penzija, nove investicije u infrastrukturu ili čak prevremenu otplatu kredita, što bi ubrzalo dalje smanjenje javnog duga“, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da su smanjenje poreza i doprinosa i povećanje plata u javnom sektoru direktno povezani sa javnim finansijama.

Ona je istakla ogroman izvozni potencijal srpske IT industrije.

„To je jedan od najvećih sektora u Srbiji, i jedan od onih koji najbrže rastu i to više od 10 odsto godišnje, dok unutar njega industrija softvera i usluga ima rast od preko 20 odsto svake godine“, rekla je Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, neto izvoz IT sektora danas iznosi više od 400 miliona evra godišnje, a cilj vlade je da taj izvoz bude uvećan na čak 1,5 milijardu evra godišnje za pet godina.

Kadrovski potencijali u IT-u, kako je rekla, ne samo da su potpuno iskorišćeni, već se se suočavamo sa manjkom kvalifikovanih kadrova, što usporava dalji rast.

„Procene su da u Srbiji nedostaje skoro 15.000 IT stručnjaka, sa tendencijom povećanja tog broja. Zbog toga je jedan od mojih prioriteta da omogućimo da se u Srbiji poveća njihov broj što će doprineti razvoju privrede i omogućiti Srbiji da uhvati korak sa četvrtom industrijskom revolucijom“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, jačanje konkurentnosti nauke, istraživanja i inovacija u funkciji privrednog razvoja jedan je od prioritetnih ciljeva Vlade.

„Potrebno je modernizovati čitav set zakona kako bi se otvorile nove mogućnosti u privredi, eliminisale administrativne barijere i povećala efikasnost. U tom smislu moramo da pojednostavimo prekogranično poslovanje, uz slobodan protok ljudi, podataka, robe i novca između Srbije i sveta“, rekla je Brnabić.

Vizija ove vlade je, kako je rekla, razvoj preduzetništva zasnovanog na znanju i inovativnosti.

Jačanje međunarodnog položaja i ugleda Srbije
Ana Branbić kaže i da će fokus njenog kabineta biti na jačanju međunarodnog položaja i ugleda Srbije, na intenziviranju bilateralnog dijaloga i saradnji sa zemljama širom sveta.

„Samo dijalog obezbeđuje stabilnost i osnov za dalji rast kome težimo sada i odmah“, rekla je Ana Branabić.

Ona je kazala da je strateška orijentacija Srbije ka Evropskoj uniji, koja predstavlja vrednosti za koje se svi zalažu – inovativnost, kreativnost, znanje i sveukupna modernizacija koja vodi višem standardu i kvalitetu života.

„Ulaskom u EU postajemo deo društva u kome se nalaze pravednije, dostupnije, bogatije zemlje, a to je mesto gde Srbija treba da bude“, rekal je Ana Brnabić.

Ona je ocenila da je Srbija veliki put prešla i u cilju uspostavljanja dobrih susedskih odnosa sa bivšim jugoslovenskim republikama i da je u tome imala ključnu ulogu.

„Srbija i dalje treba da bude glasan zagovornik i lider čvrstih saveza u političkom, ekonomskom i kulturnom razvoju regiona zapadnog Balkana“, kazala je.

Prema njenim rečima, Srbija će slediti politiku koja podrazumeva izgradnju najboljih odnosa sa ruskim narodom i njegovim državnim rukovodstvom.

Ana Brnabić je dodala da je Srbija u nekoliko godina uspela da izgradi srdačne i prijateljske odnose sa Kinom i da planira dodatno da ih jača.

„Sa Indijom smo uspostavili nove odnose, a unapredili smo i odnose sa Japanom, Južnom Korejom, Afrikom, Australijom i Okeanijom i Južnom Amerikom. SA SAD ćemo nastaviti da izgađujemo sve bolje odnose u svim segmentima, kao i što ćemo razvijati dobre odnose i sa drugim narodima i državama širom sveta“, kazala je Ana Brnabić.

Preuzeto: http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here