Home Izbori Presudna nedelja za izbor predsednika Kosova

Presudna nedelja za izbor predsednika Kosova

141
0

Ova nedelja je odlučujuća u izboru novog predsednika Kosova, koji će zameniti Atifete Jaghjagu kojoj mandat ističe u apriluu. Po pravilima, novog predsednika je potrebno izabrati najkasnije u prvoj nedelji marta, prenosi Koha ditore.

Predsednik se bira po starom sistemu, tako što za kandidata glasaju poslanici kosovske skupštine.

Najozbiljniji kandidat je predsednik Demokratske partije i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači.

Kosovo se nalazi u dubokoj krizi, koja mesecima unazad paralizuje rad parlamenta. Opozicija traži pad vlade i vanredne parlamentarne izbore. Koristi suzavac na svakoj sednici skupštine kako bi opstruisala učinak vlade i parlamenta.

Istovremeno pritisak vrši i uličnim protestima i demonstracijama. Preti da će otpor pooštriti ukoliko se bude glasalo za Hašima Tačija za kosovskog predsednika, tvrdeći da on nije osoba koja ujedinjuje politiku i većinsku albansku zajednicu na Kosovu.

Iako zvanično još uvek nema datuma sednice na kojoj bi se birao predsednik Kosova, Tačijeva stranka je najavila proslavu 24. februara.

Potpredsednik i član DPK, Enver Hodžaj, izjavio je listu da je izbor Tačija gotova stvar. U kuloarima u Prištini može da se čuje da će Hodžaj zameniti Tačija na obe funkcije u vladi. I na mestu potprredsednika i na poziciji ministra spoljnih poslova.

Izvor: RTS http://www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here