Home Vesti Policija prijavljuje „organizatore“ Protesta protiv diktature

Policija prijavljuje „organizatore“ Protesta protiv diktature

139
0
IMG_1038
Foto: Darko Ćirkov

Dvojicu učesnika aprilskih „Protesta protiv diktature“ policija je prijavila kao organizatore jednog od neprijavljenih skupova, zato što su se preko megafona obraćali okupljenima.

Međutim, zakon dozvoljava spontana mirna okupljanja koja su reakcija na neki događaj, bez prethodne prijave.

Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo je zahtev Prekršajnom sudu u Beogradu za pokretanje postupka protiv P. T. i G. V. jer su „organizovali“ neprijavljeni skup 21. aprila ove godine pod nazivom „Protest protiv diktature“, navodi se u zahtevu.

Policija je utvrdila da su oni organizatori skupa na osnovu toga što su, kako stoji u izveštaju, „vodili“ skandiranje ispred redakcije Informera, „izdvojili su se na čelu kolone kao organizatori“ a kasnije ispred Skupštine pozvali okupljene da prihvate poziv Zorana Živkovića, lidera Nove stranke, da posmatraju sednicu Narodne skupštine sa balkona.

MUP smatra da je time prekršen član 22 stav 1 tačka 2 Zakona o javnom okupljanju, koji nalaže da se „novčanom kaznom u iznosu od 100.000 do 150.000 dinara kazni za prekršaj fizičko lice kao organizator ako održi okupljanje bez prijave nadležnom organu“.

Međutim u istom zakonu, u članu 13, stoji da se „ne prijavljuju spontana mirna okupljanja, bez organizatora, kao neposredna reakcija na određeni događaj, nakon tog događaja, radi izražavanja mišljenja i stavova povodom nastalog događaja“.

P. T. i G. V. su učesnici „Protesta protiv diktature“ skoro od početka, međutim teško je utvrditi da su baš oni organizatori s obzirom da su protesti počeli spontano, najavljivali su se preko društvenih mreža, na „čelu kolone“, što policija navodi kao jedan od argumenata, smenjivali su se različiti učesnici i grupe. P. T. i G. V. kasnije su se priključili jednoj od izdvojenih frakcija protesta „Kulturom protiv diktature“, iz koje oštro reaguju na prijave koje su njihovi članovi dobili. Oni tvrde da je to „napad“, ne samo na dvojicu ljudi već na sve ljude koji su učestvovali u nekom od održanih protesta, i ukazuju da su se na meti vlasti našli studenti koji nisu želeli da trpe nepravdu.

– Zašto se na meti sudstva nalaze mladi, uspešni studenti, koji odbijaju da trpe nepravdu, nasilje, strahovladu i svakodnevno kršenje zakona, a u isto vreme tako lako prolaze veliki zločini od strane vlasti, kao što su pretnje mladima sa protesta, tuča i maltretiranje istih? Zašto nikada nije pokrenut krivični postupak protiv dobro poznatih „batinaša“ koji su silom gušili osnovna ljudska prava, pitaju, aludirajući na napade na novinare tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića.

Đorđe Aleksić i Kosta Đorđević Iz „Kulturom protiv diktature“ smatraju da je neophodno pobuniti se protiv pristrasnih odluka policije i sudstva.

– Sudstvo je postalo privatno vlasništvo jednog čoveka i njegovih piona a zakon je počeo da služi za prikrivanje nepravde, ukazuju oni.

Saslušanje P. T. i G. V. kod sudije za prekršaje zakazano je za 17. oktobar.

Podrška političara na Tviteru
Podršku dvojici prijavljenih studenta Fakulteta dramskih umetnosti P. T. i G. V. izrazile su na društvenoj mreži Tviter i brojne javne ličnosti. Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke, prokomentarisao je slučaj sa „policijo, sram vas bilo“, režiser Srđan Dragojević pozvao je profesore Fakulteta dramskih umetnosti da „dignu glas zajedno protiv prijava protiv kolega“, dok je Janko Baljak, reditelj i član Pokreta slobodnih građana, poručio da se „radi o očiglednom zastrašivanju građana pred najavljena okupljanja protivnika vlasti uoči beogradskih izbora“.

Preuzeto sa: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here