Autor: Srbija izbori, 17 Mar 2017
Veljko Lalić - Srbija izbori

Ništa me ovde ne podseća na Makedoniju ili Rumuniju. Podseća me na Bosnu. I to na 1990. kada su svi za koje ste čuli - od Kusturice do Bregovića, Sidrana i Neleta - glasali za Antu Markovića. I onda je Ante dobio manje od dva odsto glasova. Jer to nisu bili izbori, već popis stanovništva...

Moram da priznam da se već dugo pitam zašto deca danas ne ustanu. I kod nas i u svetu. Da li je moguće da nemaju nijedan stav, ili ga mi makar ne čujemo. Nekad se setim svog detinjstva, od 9. marta do 5. oktobra, pa se zapitam da li su oni uopšte živi.

Onda se opet setim koliko sam kao klinac imao čistiji, jasniji osećaj za politiku, zbog čega su moji roditelji glasali kako im ja kažem, makar su mi tako pričali. Mislim da bih danas isto uradio, iako mi je ćerka još mala, pa od svih političara zna jedino za Trampa i Hilari kojima smo je smarali na CNN-u. Njeni junaci su bolji od mojih, tako da bih bez razmišljanja glasao za jutjuberku, ukoliko mi kaže, pošto se već zaklinjemo da sve radimo za njih.

Dobrica Ćosić mi je u intervjuu, i posle njega, rekao da je naša generacija oportunistička, dok se svi profesori s kojima se viđam danas žale na generacije klinaca koji ne znaju ko je Miroslav Krleža. Na prvu loptu zvuči strašno. Na drugu, važnije je da vi savladate Windows nego oni Glembajeve.

U pravu je Dobrica. Deca jesu oportunisti! Ali takvi i treba da budu!

Za šta da se bore danas? Za šta da protestuju? Da idu u rat za velike ideje koje donose benefite njihovim predvodnicima.

Danas je glavna teza kako se u Srbiji menja vlast na 12 godina. Kakva glupost. Ili sujeverje. Zar je Tadić osvojio vlast 2000. godine? Je l' znate vi šta se sve desilo u Srbiji od Petog oktobra do 2006? Ili između 1991. i 1997. To su vekovi za ovo danas

Ova deca žive u boljem svetu. Izborila su se za svoja prava. Niko ne može ni da ih bije, ni da im brani da pišu i čitaju šta hoće. Malo li je. Ej, šezdesetosmaši? Ili vi skorojevići koji mislite da je sreća u vili na Dedinju. Ja išao u Četvrtu pa znam da nije.

Znam i da je razlika između građanina i konzumenta u tome što konzumenta možeš da odvedeš u logor. Ali znam i da su građani napravili logore.

Ova deca pobegnu kad im se smuči. Znači urade ono što su nekad uradili Frojd, Cvajg, Tomas Man... U tome je veličina novog sveta.

Što se tiče politike, nju definitivno treba ukinuti! Ako države već žele da se ponašaju kao kompanije, onda - brate - daj da ih tako i organizujemo.

Naš premijer priča kako stranci žele da mu ograniče vlast. Zar to ne treba mi da mu uradimo? Nije stvar u tome da bude strani lutkar, već građanski, što je uostalom njegova moralna i ustavna dužnost.

Mi istoriju čitamo kao statistiku. Kako kome odgovara.

Danas je glavna teza kako se u Srbiji menja vlast na 12 godina. Kakva glupost. Ili sujeverje. Zar je Tadić osvojio vlast 2000. godine? Je l' znate vi šta se sve desilo u Srbiji od Petog oktobra do 2006? Ili između 1991. i 1997.

Svi profesori s kojima se viđam danas žale se na generacije klinaca koji ne znaju ko je Miroslav Krleža. Na prvu loptu zvuči strašno. Na drugu, važnije je da vi savladate Windows nego oni Glembajeve

To su vekovi za ovo danas. Milošević je godinu dana posle tenkova na ulicama imao Depos, Koštunica je za godinu dana istopio 70 odsto i ostao bez vlasti. Đinđić, pucanj, demonstracije, pad gradova, Gonzales, ratovi, povratak SPS-a... Da ne nabrajam sad.

Vučić nikako da shvati da je najveći problem ove države, kao i života, dosada. Treba ti ventil, knjiga, film. Drugačije mišljenje.

Ove novine bi bile dosadne da svi mislimo isto, a kamoli država u kojoj naprednjaci pokušavaju da osvoje vlast od Lebana do Vračara. Ni Toma im više nije dovoljno naprednjak.

Čemu to? Ko stvara referendumsku atmosferu u kojoj se ne glasa, već svrstava.

Ništa tu mene ne podseća na Makedoniju ili Rumuniju.

Podseća me na Bosnu. I to na 1990. kada su svi za koje ste čuli - od Kusturice do Bregovića, Sidrana i Neleta - glasali za Antu Markovića. I onda je Ante dobio manje od dva odsto glasova.

Jer to nisu bili izbori, već popis stanovništva...

I to klinci razumeju. I zato ih boli uvo za sve...

Oni su to prerasli... A mi...

Preuzeto sa: www.nedeljnik / autor: Veljko Lalić

Kategorije: 

Unesite svoju e-mail adresu i primajte naše najnovije vesti

IZBORI 2014

Pratite nas