Home Vesti Na pomolu novi raskol u DS?

Na pomolu novi raskol u DS?

170
0
Na pomolu novi raskol u DS?
Foto: https://www.b92.net

Beograd — Većina opštinskih odbora i delegata Demokratske stranke iz Vojvodine mogli bi da bojkotuju stranačke izbore zakazane za 2. jun, saznaje „Danas“.


Beograd — Većina opštinskih odbora i delegata Demokratske stranke iz Vojvodine mogli bi da bojkotuju stranačke izbore zakazane za 2. jun, saznaje „Danas“.
Povod i razlog za bojkot, kako navode izvori lista iz vojvođanskog DS-a, jeste to što je Statutarna komisija demokrata odbila žalbu koju joj je uputio predsednik Izvršnog odbora DS u Pokrajinskom odboru, a kojom se ukazuje na niz prekršajnih stranačkih dokumenata prilikom donošenja odluke o tome da se 2. juna u Beogradu održe izbori za novo rukovodstvo vojvođanskog odbora.

Ta odluka Statutarne komisije može prouzrokovati da minimum 22 vojvođanska odbora bojkotuje celu Izbornu skupštinu.

Dnevni list „Danas“ piše i da bi predsenik u ostavci DS Dragan Šutanovac mogao da sutra otputuje u Novi Sad kako bi „ugasio požar“, ali je neizvesno da li će u tome uspeti.

Mogućnost bojkota Skupštine vojođanskih delegata i odbora potvrdio je za taj list predsednik IO Pokrajinskog odbora Nebojša Novaković koji kaže da „usiljenim odlukama poput ove odlazeće stranačko rukovodstvo dodatno produbljuje jaz i nepoverenje u odnosu na članstvo i opštinske odbore“.

„Odluka je motivisana ličnim interesima pomenutih i nema pravno utemeljenje. Šteta koju nanose ima dalekosežne posledice po Pokrajinski odbor DS koji je uvek važio za njen progresivni deo , a ovakvim odlukama se on potpuno degradira“, rekao je Novaković za „Danas“.

On dodaje da vojvođanski odbori ne odustaju od borbe za legitimne izbore u Pokrajinskom odboru i da će imati u narednim danima spreman politički odgovor na političku odluku Statutarne komisije, a ne pravnu.

Upitan da li se može desiti da odbori bojkotuju izbore zbog ove podluke, on je rekao da to jeste jedna od mogućnosti. „Još jednom ćemo se obratiti sa zahtevom da se oni odlože i raspišu u skladu sa pravilnicima. Ukoliko opet ne naiđemo na razumevanje, bojkot većine odbora iz Vojvodine kao i delegata na skupštini je izvestan“, rekao je Novaković.

Podsećanja radi, na predlog predsednika Pokrajinskog odbora DS MIroslava Vasina na telefonskoj sednici doneta je odluka da se izbori za vojvođanske odbore održe istog dana kada i izbori za novo stranačko rukovodstvo.

Vasin je svoj predlog obrazložio racionalnošću i ekonomičnošću, jer je partija u teškoj finansijskoj situaciji, kao i time da je pokrajinski odbor duže od godinu dana u v.d. stanju. Zbog toga se Novaković početkom maja obratio statutarnoj komisiji.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here