Home Beograd Mali tvrdi da bi izbori u Beogradu ugrozili Beograd na vodi

Mali tvrdi da bi izbori u Beogradu ugrozili Beograd na vodi

253
0

Burna rasprava obeležila je dan u Skupštini grada Beograda. Dok opozicija traži testiranje volje birača i za grad Beograd, vladajuća stranka tvrdi da se u Beogradu radi kao da izbori nisu na pragu i da bi se raspisivanjem izbora za novu gradsku vlast ugrozili važni projekti. Takve poruke, kažu analitičari, mogle bi da zbuni birače.

Raspisivanje izbora samo za pojedine gradske opštine nema poente, kaže odbornik Demokratske strane Balša Božović, ali ide i korak dalje – od prvog čoveka grada Beograda traži hitnu ostavku.

„Smatramo da su izbori u gradu Beogradu neophodni i ja ga ovom prilikom pozivam da u što hitnijem roku podnese ostavku i da to naravno uradi u onom vremenskom okviru koji podrazumeva zakonom propisane rokove kako bi se izbori za grad Beograd održali istog dana kada i lokalni, parlamentarni izbori u Srbiji”, poručio je Božović.

Molba Božovića neće biti uslišena, uzvraća prvi čovek Beograda, a neodržavanje izbora pravda krupnim projektima, od kojih je prvi i najvažniji u nizu „Beograd na vodi“.

“Šta nude Beograđanima bolje od onoga što mi sada radimo? Da će brže i bolje uraditi neki Beograd na vodi, da će brže ili bolje kupiti neke autobuse, da će brže ili bolje obnoviti vrtiće? Videćemo 25. aprila kako ćemo proći i ko je u pravu”, rekao je Mali.

Upitan ponovo da li je 25. april i konačan datum izbora od aktuelnog gradonačelnika stigla je ispravka. „Jeste li sigurni da sam to rekao? Ja sam, ako se ne varam, rekao da kada god budu bili izbori, ako budu bili 24. aprila to je nedelja, da možemo dan nakon toga da se nađemo sa predstavnicima opozicije”, pojasnio je Mali.

Iako izborna utakmica još uvek nije zvanično počela, u Beogradu je već stvorena atmosfera u kojoj je politički teren uzdrman, a poznavaoci prilika kažu da bi to za posledicu moglo da ima birače koji su zbunjeni.

Jedinu korist od toga ima vladajuća stranka, kaže za N1 urednik u listu Danas, Božidar Andrejić. “Ona zbunjuje i ona, po meni, osnažava one koji su se već opredelili da glasaju za vladajuću koaliciju”, ocenjuje Andrejić.

Ukoliko se sačeka redovan izborni ciklus za grad Beograd, aktuelni sastav – koalicija koju čine SNS, SPS-PUPS i deo otcepljenog DSS-a, na vlasti će ostati sve do 2018. godine.

Stojiljković: Logika partijskih interesa

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković za N1 kaže da ne vidi snažan argument u tome da će veliki projekti biti odloženi ukoliko se raspišu vanredni izbori u Beogradu, kada se istovremeno raspisuju izbori u svih 17 opština u glavnom gradu.

“To znači da su projekti vezani za kapacitet i sastav koalicioni samo jedne vlasti i da rizikuju sa eventualnom podelom vlasti. To je nešto što je neprihvatljivo. Ta ista logika bi značila da nemamo izbore na pokrajinskom, lokalnom i nacionalnom nivou. Teško razumem tu vrstu logike i mislim da je ona ambivalentna i protivrečna onome što je logika raspisivanja ovih nacionalnih vanrednih parlamentarnih izbora. Isto bi se moglo reći da na nivou Srbije raspisivanje izbora koji neće ništa promeniti u kojima vlast ima puni kapacitet vladanja i koji su po pravilu, kao i svaka izborna godina, izgubljena za vlast – ta logika ako važi na jednom nivou vlasti mora važiti i na svim drugim”, rekao je Stojiljković gostujući u Dnevniku N1.

On smatra da iza odluke da se u Beogradu ne ide na vanredne izbore, stoji “logika partijskih interesa”. “Ne želi se rizik gubitka ili problematizovanja vlasti na nivou grada, a žele se onda izbori na gradskim opštinama. Nema nikakvog drugog razumevanja nego taktičkog i političkog da nam je to nezgodno da organizujemo samo izbore na gradskim opštinama gde opozicija ima vlast, nego to pokrivamo ukupnim izborima na svim gradskim opštinama. Ako idemo do toga, onda zašto ne izbori na nivou grada”, upitao je Stojiljković.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here