Home Izbori Kampanje u toku poplava ili poplava kampanja?

Kampanje u toku poplava ili poplava kampanja?

268
0

Kao što nas sneg svake godine iznenadi u decembru i januaru u još jedan nesrećni trend se u poslednjih nekoliko godina pretvorilo da i martovske, aprilske i majske kiše postanu nešto toliko nepredvidljivo da zbog njih u ovo doba godine desetine sela bude poplavljeno.

Ove godine, nažalost ili na sreću još ćemo videti, poplave se poklapaju sa još jednom pojavom koja polako preti da takođe postane nešto što se očekuje svake godine – izborima. Kampanja tek što je krenula da se zahuktava počele su da pristižu vesti kako mesta u slivu Zapadne Morave poput Požege, Lučana, sela u ataru Kraljeva plave, ista ona mesta koja su i 2014. bila na udaru nabujalih reka. Teška situacija u nekim delovima zemlje rezultirala je proglašavanjem vandrednog stanja na teritoriji cele Srbije ali kako navodi predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević vandredno stanje ne ometa rad RIK-a i da se održavanje izbora ne dovodi u pitanje.
Političke partije su takođe veoma aktivne u ovakvim vremenima. Odmah se izdvojila Srpska napredna stranka koja je po početku poplava ekspresno,na inicatijativu svog predsednika, objavila da suspenduje kampanju dok se poplave ne okončaju, odnosno da neće održavati nikakve stranačke skupove do daljnjeg. Istim putem je krenuo i Pokret socijalista, a zatim i Demokratska stranka. Ostale partije su se, suočene sa opasnošću da ih etiketiraju kao nemoralne, pravdale da svoje kampanje još nisu ni započele i samim tim nemaju ni šta da suspenduju.

Terenski rad se ipak nastavlja, Aleksandar Vučić je, na primer, nedavno otvorio osnovnu školu u selu Kalinovac kod Uba, a na pitanja vezana za prestanak kampanje je odgovorio kako je on u Kalinovcu kao šef vlade, a ne kao predstavnik svoje stranke.
– To sam radio od prvog dana od kada sam postao predsednik Vlade, i neću da prekidam. Neću sebi da oduzimam pravo da radim zato što to traže besposličari.
Tehnički Vučić više nije predsednik Vlade,nego predsednik tehničke Vlade pošto su raspisani parlamentarni izbori. To znači da takva Vlada treba da obavlja samo neophodne tekuće zadatke (kao što je sanacija poplava), u šta teško da spade otvaranje osnovne škole. Sa opozicione strane se čuje kako su takvi istupi zapravo nista drugo do neeksplicitna promocija stranke pred izbore.

Iz Demokratske stranke Srbije kažu kako je odluka o prekidu kampanje zapravo kampanja, i da takva odluka za cilj ima da mediji na svakom koraku prate njihov rad i promovišu SNS i Aleksandra Vučića, i to besplatno.
– Ako stvarno želi da zamrzne kampanju, Aleksandar Vučić bi trebao da odloži cele izbore – dodaju iz DSS-a.

Predsednik demokratske stranke, Bojan Pajtić je sa druge strane, obišao Beogradski kej u Novom Sadu gde je,kako kaže zbog predostrožnosti, urađeno probno postavljanje mobilnog nasipa (iako Novom Sadu ni sada ni 2014. nisu pretile poplave), uz optužbe SNS-u da se ,,uzmu u pamet” i što pre investiraju u zaštitu područija kojima prete poplave. Naravno ovakvi postupci Pajtića su dočekani na nož u SNS-u, gde su ga optužili da ,,čak i na poplavama pokušava da skuplja jeftine političke poene”.

U ovakvoj situaciji opozicija je zbog Vučićeve odluke u gotvo nezavidnoj poziciji. Sa jedne strane ako nastave sa kampanjom ispašće (pogotvo kod stanovništva u poplavljenim područijima) nemoralni, i time rizikovati da izgube deo glasača. Sa druge strane i prestanak kampanje bi imao svoje posledice, pogotovo za opozicione stranke koje na svaki način pokušavaju da se promovišu ne bi li narušili neprikosnovenost Naprednjaka u biračkom telu. Do sada se kampanja u toku poplava svela na mešavinu međusobno optuživanje između stranaka i pokušaja dodvoravanja biračima. U toku ovih poplava na primer Direktor kancelarije za upravljanje u javnim ulaganjima Marko Blagojević najavio je da ,,isplata pomoći ne mora da čeka kraj procene štete”, dok je taj proces već završen u Kraljevu a uskoro će biti i u ostalim opštinama. Ekspresno isplaćivanje naknada Blagojević objašnjava iskustvom stečenim 2014. godine, ali teško je poverovati da to nema nikakve veze što je sada predizborni mart a onda je bio postizborni maj. Pitanje ostaje zašto to iskustvo nije u protekle dve godine iskorišćeno da se 162 miliona evra dobijene pomoći iskoriste kako se, takozvane, ,,stogodišnje” poplave ne događale svake druge godine.

Nikola Jekić
Srbija izbori

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here