Home Kosovo Kad predsednik ne otvara karte o Kosovu – opozicija oprezna

Kad predsednik ne otvara karte o Kosovu – opozicija oprezna

175
0
Saša Janković - Srbija izbori
Foto: N1

Kosovo je i dalje glavna politička tema u Srbiji posle predsednikovog poziva na unutrašnji dijalog. Opozicija oprezno iznosi svoje stavove… Boris Tadić objašnjava da se ne zalaže da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, a Saša Janković ne vidi ništa sporno u tome da dobije stolicu u Interpolu.

Izvor: N1

Kada predsednik zove na otvoreni dijalog o Kosovu, a sam karte ne otvara, opozicija je oprezna.

„Aleksandar Vučić potpuno zatruje neku vodu, u ovom slučaju vodu o dijalogu, onda očekuje da drugi udju i plivaju u njoj“, kaže Saša Janković. Iako oprezan lider Pokreta slobodnih građana tvrdi da zna šta bi sa Kosovom da je vlast – razgovarao bi o zaštiti ljudskih prava kosovskih Srba i srpkog kulturnnog nasleđa, bez potpisivanja nezavisnoti Kosova ali i bez podmetanja nogu.

„Pa valjda je nama u interesu da Kosovo bude primljeno u Interpol ako se Interpol bori protiv kriminala, šta mi imamo od sprečavanja ulaska u Interpol, u međunarodnu policijsku organizaciju. Dakle, nećemo valjda poturati nogu nikome. Konačnih rešenja nema. Hajmo da budućnost opredeli najbolji okvir za život ljudi. U ovom trenutku sve drugo je političarenje“, dodaje on.

A šta je izjava bivšeg predsednika Srbije i lidera SDS o stolici za Kosovo u Ujedinjenim nacijama? Samo dva dana pošto je objavljena, Boris Tadić tu izjavu pojašnjava.

„Laž je da se zalažem za to da Kosovo dobije stolicu u UN. A istina da sam na predlog koji je novinarka iznela u svom pitanju rekao da mi se čini da u okolnostima kada Kosovo klizi prema nezavisnosti, nakon potpisanog Briselskog sporazuma, da bih na Vučićevom mestu razmislio čak i o tome, kao i o nekim drugim međurešenjima, u svrhu izbegavanja čina formalnog priznanja“, kaže Tadić.

Za desnicu, Kosovo nije toliko vruć krompir. Posle Vosjilava Šešelja koji traži prekid dijaloga i preti Lazarevom kletvom izdajnicima, Dveri predlažu poništavanje brisleskih sporazuma i vraćanje dijaloga u Ujedinjenje nacije……uvereni da konačno rešenje za Kosovo nije na vidiku.

„Zašto se predsedniku republike žuri. Jedino kome žurba ide u interes jesu ilegalni organi u Prištini, Nato ii zapadne države. Mi mislimo da tu priču treba usporiti ta pričla ne sme biti vezana ni za kakve integracije pa čak ni za evrointegracije“, kaže Marko Pušica iz Dveri.

Novinar nedeljnika Vreme veruje da je Kosovo neraskidivo vezano za evrointegracije Srbije i da je zbog toga ta tema sada otvorena.

„To je najvažniji i jedini uslov za ulazak u EU, priznanje nezavisnosti Kosova. Vučič je na sebe uzeo taj zadatak da on to izvede i potreban mu je alibi da ne bude on taj sam koji je odlučio iako on sve odluke donosi isključivo sam“, rekao je Radoslav Čebić, novinar Vremena.

Šta je kosovska politika onog koji odlučuje. Predsednik Srbije kaže da će svoje reći, tek kad čuje sve ostale.

TAGOVI: KOSOVO , OPOZICIJA , ALEKSANDAR VUČIĆ , SAŠA JANKOVI , BORIS TADIĆ

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here