Home Vesti Javni rad izborne komisije, ali iza zatvorenih vrata

Javni rad izborne komisije, ali iza zatvorenih vrata

97
0
Javni rad izborne komisije, ali iza zatvorenih vrata
Foto: Thinkstock

Iako je Gradska izborna komisija još 17. januara konstatovala da su organizacije CRTA i CeSID ispunile uslove za domaće posmatrače, nijedna od dve posmatračke misije nije dobila ovlašćenje za praćenje sednica te komisije. Takođe, ni posle više nedelja, GIK nije uvrstio na dnevni red prijave YUCOM-a i Građana na straži.

Iako je Gradska izborna komisija još 17. januara konstatovala da su organizacije CRTA i CeSID ispunile uslove za domaće posmatrače, nijedna od dve posmatračke misije nije dobila ovlašćenje za praćenje sednica te komisije. Takođe, ni posle više nedelja, GIK nije uvrstio na dnevni red prijave YUCOM-a i Građana na straži.
Dok iz GIK-a poručuju da će sve organizacije dobiti akreditacije kada za to ispune neophodne uslove, nezavisni posmatrači upozoravaju na kršenje načela transparentnosti rada tog izbornog tela.

Javni rad izborne komisije, ali daleko od očiju javnosti – tri nedelje uoči beogradskih izbora, posmatračke misije nemaju dozvolu za prisustvo na sednicama GIK-a, iako za to, kako je sam GIK zaključio, ispunjavaju sve uslove.
„Predsednik Gradske izborne komisije je u skladu sa članom 14 Uputstva za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, raspisanih za 4. mart 2018. godine, konstatovao da su udruženja „Centar za slobodne izbore i demokratiju” i „CRTA” ispunila uslove za domaće posmatrače u izbornom procesu“, navela jekomisija u saopštenju 17. januara.
Tri nedelje nakon saopštenja, predsednik GIK-a, u izjavi za Večernje novosti, demantuje sam sebe.

„Organizacije koje su tražile da posmatraju gradske izbore u Beogradu nisu još dostavile kompletne podatke o posmatračima i zato im još nisu odobrene akreditacije“, kaže Zoran Lukić, predsednik GIK-a.

U svim dosadašnji izbornim procesima, objašnjavaju u CRTI, bilo je potrebno dostaviti dva podatka – ime i prezime i broj lične karte. Koji su to novi kompletni podaci o kojima govori predsednik komisije, saznali su kažu u petak, kada ih je o tome sekretarijat GIK-a obavestio telefonom.

„To su podaci poput JMBG-a, adresa stanovanja, mesto prebivališta, pa čak i fotografiju posmatrača. Imajući u vidu da taj deo procedure, formular na osnovu kojeg oni sad traže podatke ne postoji nigde javno objavljen, mi smo opet dovedeni u nepovlašćeni položaj jer u toku izbornog procesa dobijamo dodatne zahteve za nešto što nije bilo defeinisano. Šta nam garantuje da u nekom drugom trenuku nećemo dobiti dodatne zahteve?“, upitao je Raša Nedeljkovi iz organizacije CRTA.

U CRTI podsećaju na lokalne izbore u Pećincima, kada im je tamošnja izborna komisija, bez obrazloženja, uskratila pravo na prisustva na biračkim mestima. Posmartači CRTE posmatrali su izdaleka, to jest, ispred biračkih mesta, sve dok se nisu povukli i odatle, jer su ih nepoznati muškarci pratili i fotografisali.

„Ni posmatrači građani Beograda koji učestvuju u našoj posmatračkoj misiji, a verujem i u drugim posmatračkim misijama nisu radi tek tako da daju ove podatke jer nisu sigurni na koji način će se korisisti ovi podaci“, kaže Nedeljkov.

Telefonski poziv iz sekretarijata GIK-a dobili su i u CESID-u. Kažu da za 28 izbornih ciklusa pred njih nikada nisu stavljeni takvi zahtevi i da je izdavanje akreditacija uvek bila rutinska procedura.

„Jeste problem što je to drugačije nego u prethodnim izbornim ciklusima, mi smo za sve prethodne izbore od RIK-a u najkraćem mogućem roku dobijali akreditacije bez ikakvih problema. Ovde je pitanje u čemu je nastao problem, da li u nedovojno jasno definisanom uputstvu odnosno nedovoljno jasno definisanih odredbi od strane GIK-a“, navodi Emilija Orestijević, CESID.

I dok u CESID-u sumnjaju da iza svega stoje propusti u radu Gradskog izbornog tela, a u CRTI upozoravaju na političke pritiske i opstrukciju misije nezavisnih posmatrača, obe organizacije saglasne su u jednom – nepartijsko posmatranje izbornog procesa nije samo demokratsko načelo, nego i međunarodna obaveza.

Preuzeto sa:

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here