Home Beograd DSS: Sazvati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

DSS: Sazvati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

261
0
Demokratska stranka Srbije - Srbija izbori 2016
Foto:rtv.rs

Predsednica vanparlamentarne Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je danas da je posle najave zatvaranja granica EU i usporavanja protoka izbeglica i migranata predsednik Srbije Tomislav Nikolić dužan da sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.
Kako prenosi DSS, Sanda Rašković Ivić je ocenila da Savet treba da donese zaključke o načinima zaštite nacionalnih interesa u okolnostima produbljivanja migrantske krize.“Srbija može i sme da dnevno prima samo onoliko izbeglica koliko ih je istovremeno napustilo zemlju i treba da obavesti EU da ne prihvata uključivanje Srbije u krug zemalja kojima se utvrđuje kvota za trajni ili ‘kratkotrajni’ prihvat izbeglica sa Bliskog i Dalekog istoka“, navela je Sanda Rašković Ivić.

Prema njenim rečima, osnovni princip učešća u rešavanju izbegličke krize treba da bude utvrđivanje Srbije kao isključivo tranzitne države, koja izbeglice i migrante efikasno i bezbedno sprovodi ka njihovom krajnjem odredištu, pružajući im medicinsku i svaku drugu pomoć.

Dodala je da Srbija nije dužna da deli odgovornost sa onima koji su svojom ekspanzionističkom politikom izazvali ratni haos, širenje terorističke Islamske države i prouzrokovali migrantsku krizu.

„Svakim danom se potvrđuje da Srbija mora da u potpunosti promeni svoju politiku prema EU. Politika evrointegracija, kojoj je cilj ulazak u savez država koji ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, koji je nefunkcionalan, sa svojim dubokim unutrašnjim protivrečnostima utonuo u privrednu, finansijsku, političku, a sada i izbegličku krizu, nije racionalna i u suprotnosti je sa državnim, nacionalnim i ekonomskim interesima Srbije“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Izvor: www.rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here