Home Izbori Danijela Sremac: Mogla sam na CNN, ali ne i na RTS i...

Danijela Sremac: Mogla sam na CNN, ali ne i na RTS i Pink

97
0
Danijela Sremac - Srbija izbori
Foto: N1/ Promo

Ranije najavljena kandidatkinja za predsednika Srbije Danijela Sremac ocenila je u sredu da su osnovni principi demokratije prekršeni tokom izborne procedure, kao i da joj nije bio omogućen „ravnopravan“ pristup kandidaturi. Ona je posle odustajanja od kandidature ocenila da je u Srbiji stvorena situacija u kojoj je „nekome nemoguće da se kandiduje ako nema privilegije“. „Notari nisu mogli da nam izađu u susret. Sama procedura kandidovanja je bespotrebna a vremena za prikupljanje potpisa je malo, pri čemu su velike partije privilegovane. Ne treba da se prave barijere narodu jer vlast predstavlja narod“, kazala je Danijela Sremac na konferenciji za novinare.

Ranije najavljena kandidatkinja za predsednika Srbije Danijela Sremac ocenila je u sredu da su osnovni principi demokratije prekršeni tokom izborne procedure, kao i da joj nije bio omogućen „ravnopravan“ pristup kandidaturi.

Ona je posle odustajanja od kandidature ocenila da je u Srbiji stvorena situacija u kojoj je „nekome nemoguće da se kandiduje ako nema privilegije“. „Notari nisu mogli da nam izađu u susret. Sama procedura kandidovanja je bespotrebna a vremena za prikupljanje potpisa je malo, pri čemu su velike partije privilegovane. Ne treba da se prave barijere narodu jer vlast predstavlja narod“, kazala je Danijela Sremac na konferenciji za novinare.

Po njenim rečima, srpska dijaspora od četiri miliona ljudi praktično ne može da glasa na izborima u Srbiji zbog komplikovane procedure koja podrazumeva posedovanje pasoša Srbije i glasanje isključivo u ambasadama ili konzulatima. „Vreme je da se i u Srbiji uvede glasanje elektronskim putem“, kazala je ona.

Ona je dodala i da tokom aktuelne kampanje nije imala prilike da predstavi svoje stavove na „glavnim medijskim programima“ u Srbiji. „U vreme najgore antisrpske kampanje u SAD, dozvolili su mi da na 250 glavnih programa na televizijskim stanicama poput CNN, NBC, BBC, iznesem iskustva iz srpske perspektive. U Srbiji sam razgovarala s manjim medijima, ali su glavni mediji poput RTS i Pinka ostali zatvoreni“, rekla je Danijela Sremac.

„Imali smo volontere u 70 opština, prikupljali smo potpise u 22 grada ali nam nije omogućeno da ih prikupimo. Ne trebaju kandidati da se prilagođavaju notarima već država treba obezbedi dovoljan broj notara koje će kandidati angažovati onako kako njima odgovara“, rekao je Paul.
Predsednik Zelene stranke Srbije Jan Paul, koji je podržao kandidaturu Danijele Sremac, odbacio je kao neistinite navode Javno-beležničke komore po kojima su notari od 9. do 12. marta overili „ukupno 888“ potpisa podrške kandidaturi Danijele Sremac.

Javno-beležnička komora Srbije saopštila je ranije da je Danijeli Sremac odobreno ukupno 77 radnih sati javnih beležnika na osnovu 15 zahteva za overu potpisa koje je kandidatkinja Pokreta „Budućnost Srbije“ podnela u periodu od 6. do 11. marta. Potpise podrške Danijeli Sremac, kako je navedeno, javni beležnici su overavali 9, 10, 11. i 12. marta, i za to vreme overeno je ukupno 888 potpisa birača koji su podržali njenu kandidaturu za izbore za predsednika Srbije.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here