Home Kosovo Beograd odustaje od izbora na KiM

Beograd odustaje od izbora na KiM

193
0
srbijaizbori.com,vecernje novosti

– Beograd odustaje od lokalnih izbora na Kosovu jer su bezbednosni rizici njihovog održavanja bez podrške Unmika i međunarodne zajednice preveliki pišu Novosti.

Izvor: Večernje novosti Beograd –

– Beograd odustaje od lokalnih izbora na Kosovu jer su bezbednosni rizici njihovog održavanja bez podrške Unmika i međunarodne zajednice preveliki pišu Novosti.

Kako je rečeno Novostima u vrhu vlasti, bez logističke podrške Misije UN nemoguće je organizovati glasanje u opštinama južno od Ibra, a mogući su incidenti. Procene Beograda su da bi insistiranje na lokalnim izborima ugrozilo izjašnjavanje građana Kosova za republički parlament, za šta su najmoćnije zemlje dale „zeleno svetlo“. Ministar za KiM Goran Bogdanović kaže da je Vlada u kontaktima sa Unmikom i Euleksom kako bi se razmotrili svi detalji oko sprovođenja parlamentarnih izbora. „Unmik nam je jasno stavio do znanja da oni ne mogu da učestvuju u lokalnim izborima. Njihovo održavanje je u skladu sa Ustavom i zakonima, ali u obzir moramo da uzmemo i specifičnu situaciju na terenu i sve okolnosti koje nam ne idu naruku“, kaže Bogdanović. Kontinuitet lokalnih vlasti u opštinama na severu Beograd će obezbediti privremenim upravama. Odnosno, na lokalu će, umesto izabranih, biti postavljeni funkcioneri koje će imenovati nova vlada, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Oni će obavljati funkcije do sticanja uslova da se organi izaberu. Politički predstavnici Srba sa severa Kosova pozvali su vlast da stavi van snage Zakon o lokalnim izborima ili sprovede glasanje i u Pokrajini: „Ako ukinu zakon, mi ćemo odustati od glasanja. Ovako nas i Ustav i svi propisi obavezuju da sprovedemo izbore za odbornike skupština opština i mi ćemo to učiniti. Za to imamo svu potrebnu logistiku“, kaže Dobrosav Dobrić, predsednik Skupštine opštine Zvečan.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here